Svijet

Ujedinjeno Kraljevstvo ide na veliko popuštanja epidemioloških mjera: Hoće li se na njih ugledati Hrvatska?

Nakon kratkog izleta u totalitarizam i diktaturu, čini se da se Ujedinjeno Kraljevstvo vraća načelima slobodnog društva.

Vidim da lobisti industrije PCR testiranja (koja je izrasla u najveću industriju na svijetu), te pojedini znanstvenici, stručnjaci i političari kojima se svidjelo imati apsolutnu moć pokreću kontraofenzivu širenja još jednog kruga panike po medijima, no mislim da je ovo sada nezaustavljivo i da će zemlje jedna po jedna donositi vrlo slične odluke kao i UK. Zdravlje je stvar pojedinca i odgovornost svakoga od nas te ne možemo očekivati da se državama zabranama i naredbama brine za naše zdravlje. Prvo, to apsolutno ne funkcionira, a drugo, kad bismo krenuli u tom smjeru, onda bi zabrane pušenja, debljine i ultraprocesirane hrane te obavezna tjelovježba svako jutro sigurno spasile puno više života od svih vrlo malo učinkovitih ograničenja koja su nam nametana zadnjih godinu i pol.

Ministar stambene izgradnje, zajednica i lokalne samouprave Ujedinjenog Kraljevstva Robert Jenrick rekao je da će zaštitne maske u toj zemlji zbog dodatnog popuštanja epidemioloških mjera postati “stvar osobnog izbora”, prenosi CNN.

– Nemam neku osobitu želju nositi masku. Sumnjam da mnogo ljudi uživa u nošenju maski. Uskoro ćemo ući u fazu u kojoj će (maske) biti stvar osobnog izbora. Neki članovi društva će ih htjeti nastaviti nositi zbog sasvim legitimnih razloga, no bit će to period u kojem ćemo o nošenju maski odlučivati mi, građani. Neće nam vlasti govoriti što da radimo – rekao je Jenrick za Sky News, prenosi Jutarnji list.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva trenutno razmatra hoće li 19. srpnja ukinuti sve preostale epidemiološke mjere. Ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da bi volio ublažiti mjere.

– Popuštanje koje je planirano za 19. srpnja za sada nije upitno i moramo iskreno reći ljudima da covid ne možemo eliminirati – napisao je Javid u novinskom članku koji je objavljen u nedjelju, 4. srpnja.

– Također, moramo jasno reći da će broj slučajeva porasti. Znam da će mnogi biti oprezni oko popuštanja mjera. To je razumljivo. Međutim, nijedan datum koji odaberemo neće biti bez rizika pa moramo problemu pristupiti uravnoteženo i široko. Morat ćemo prihvatiti postojanje covida-19 i pronaći načine da s njime nosimo, kao što to činimo s gripom – dodao je Javid.

Javid je rekao da su uvedene epidemiološke mjere dovele do šokantnog porasta nasilja u obitelji i negativno utjecale na mentalno zdravlje brojnih pojedinaca. Najavio je da će od 19. srpnja Britanija biti ‘anjotvorenija država u Europi’.

Jenrick je za Sky News rekao da britanski premijer Boris Johnson trenutno pregledava “jako pozitivne” podatke o borbi protiv koronavirusa u Britaniji.

– Čini se da možemo prijeći za znatno popustljiviji režim i udaljiti se od mnogih restrikcija koje su nam tako teško pale – dodao je Jenrick.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button