Domovina

U hrvatskim kinima se počinje prikazivati film o demonima namijenjen djeci

hrvatskim kinima uskoro se počinje prikazivati animirani film „Mavka: Čuvarica šume“, koji se na prvu čini kao neopasan film o djevojci Mavki, ukrajinskim šumama i ljubavi.

Ipak, autori ovog animiranog filma žele podsvjesno kod gledatelja – napose djece – preko prikaza djevojke Mavke promicati lik demona iz ukrajinske mitologije.

Prije svega, u samom traileru (0:25) – možda je najbolje da sami pogledate trailer, seoski dječak Lukas, koji bi u ukrajinskoj mitologiji predstavljao demona koji prati Mavku svirajući frulu, kaže Mavki: „Ti si zbilja najljepši demon kojeg sam ikada vidio“. Mavka poručuje Lucas kako nije demon, ali je čuvarica, tj. duša šume!

Istina, u ukrajinskom folkloru i mitologiji Mavka je čuvarica šuma, ali se zaboravlja da je lik Mavke u ukrajinskoj mitologiji prikaz demona koji mami mladiće u šume, gdje ih “golica“ do smrti. I sam vizualni prikaz Mavke u mitologiji upućuje na smrt – nema mesa na leđima, nego joj se vidi kralježnica. Osim što mami na smrt, u mitologiji je demon Mavka poznata i po održavanju orgija. Što će drugo promicati demon nego dekadenciju?

Tvorci filma su osim promicanja demona iz ukrajinske mitologije, odlučili stvoriti film pun nasilja, oružja i političke agende, zamaskiran u obiteljski film. Ako pogledate englesku sinkronizaciju ovog filma, onda ćete čuti da se u filmu mnoga puta koriste riječi „kill“ i „boomstick“. Uostalom, dječak Lucas je na početku filma poslan da ubije Mavku. Umjesto prikaza nade, u filmu se prikazuje rat, mržnja i spletke između šume i ljudi.

Stoga, mogu zaključiti kako je „Mavka: Čuvarica šume“ tipičan new age film zapadne kulture, a to je što je nastao u Ukrajini samo potvrđuje da je filmsku umjetnost zahvatio new age globalizam.

Izvor: vigilare.info

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button