Izbor uredništva

Nevjerojatna filmska priča Željka Miloša, Hrvata koji je u ratu uspio pobjeći mudžahedinima

Nevjerojatna filmska priča Željka Miloša, bugojanskog Hrvata koji je u ratu uspio pobjeći mudžahedinima, nakon čega se osam dana probijao kroz divljinu. Svoje mučne priče prisjetio se za Večernji list.

Početak suđenja Dževadu Mlaći i Selmi Cikotiću, koji se terete za zločine nad ratnim zarobljenicima Hrvatskog vijeća obrane 1993. godine u Bugojnu, ponovno je otvorilo bolnu i tragičnu priču o ubijenim Hrvatima u tom srednjobosanskom gradiću. Više od tri desetljeća ovaj je slučaj stavljan pod tepih dok je za to vrijeme građen mit o čistoći borbe Armiji BiH, pod čijim su zapovjedništvom činjena brojna zlodjela, pogotovo nad Hrvatima Srednje Bosne. Ovaj je slučaj i dalje tabu tema o kojoj se rijetko govori u bošnjačkim medijima, iako se gotovo sve zna i sve je potkrijepljeno dokazima.

Mlaćo je optužen u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotića se tereti kao zapovjednika Operativne grupe “Zapad” Trećeg korpusa Armije BiH, odgovornog za ubojstvo 26 zarobljenih Hrvata iz Bugojna. Za tijelima njih 15 još uvijek se traga. Mlaćo i Cikotić terete se da su kao vodeći ljudi civilnih i vojnih bošnjačkih vlasti na području Bugojna tijekom 1993. i dijelom 1994. godine prekršili niz pravila međunarodnog humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima i zarobljenim civilima. Mlaći se na teret stavlja da je zapovjedio ubojstva zarobljenih Hrvata. On je prethodno napravio popis zarobljenika HVO-a među kojima su bili vodeći hrvatski politički i vojni dužnosnici. Na jednoj sjednici vodstva civilne i vojne vlasti sredinom godine naložio je njihovu tajnu likvidaciju. O tome postoji dnevnik koji je Mlaćo vodio i u kojemu su navedeni ti detalji.

Zarobljeni Hrvati su, prema navodima optužnice, u zatvoru u gradu najprije mučeni i premlaćivani, nakon čega su odvedeni u posebne prostorije na planinski lokalitet Rostovo, nedaleko grada, gdje su likvidirani. Enis Sijamija, bivši zapovjednik Vojne policije OG zapad ARBiH u Bugojnu, tvrdi da su posmrtni ostaci 15 ubijenih Hrvata za kojim se traga spaljeni.

Četiri tijela pronađena su slučajno prije godinu dana, kada je jedan bivši pripadnik HOS-a, Bošnjak, tu počeo graditi vikendicu i sve prijavio policiji.

Jedini preživjeli iz skupine od 26 zarobljenih i većinom nestalih bugojanskih Hrvata je Željko Miloš, bivši pripadnik Vojne policije HVO-a, koji je igrom sudbine uspio izbjeći da ga mudžahedini ubiju. Potresna je njegova priča. Iako pod jakim emocijama, sa suznim očima ipak je želio govoriti o kalvariji koju je pretrpio.

Miloš je pobjegao svojim stražarima kad su ga vodili u Rostovo, elitni centar za obuku Armije BiH koji su vodili instruktori iz Pakistana i Afganistana. U Rostovu je svaki musliman završavao “obuku” ubijanjem jednog živog neprijatelja, kako bi stekao iskustvo smrti. Željko je, probijajući se kroz 50 kilometara divljine, nakon osam dana, uspio doći do položaja HVO-a gdje je ranjen u lijevo rame.

Cijeli članak pročitajte na vecernji.hr.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button