Ljepota i zdravlje

TREBAMO LI U HRVATSKOJ ZABRANITI PROMJENU SPOLA DO 21. GODINE ŽIVOTA?

Mislim kako u Hrvatskoj trebamo zabraniti bilo kakove hormonalne i kirurške intervencije u postupku tranzicije spola za osobe mlađe od 21 godinu životne dobi.

Danas smo na Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb održali stručni sastanak. Na temu mogućeg društvenog utjecaja na porast broja transrodne djece i mladih adolescenata u Hrvatskoj.

Piše poznati psihijatar Herman Vukušić u svom statusu na Facebooku.

Radi se o djeci sa dijagnozom rodne disforije. Psihološkog stresa zbog nepodudaranja spola po rođenju i osobnog doživljaja spolnog identiteta. Popularniji naziv je transrodna djeca.

U gotovo sto godina od kada se u medicini izučava ovaj fenomen, uvijek se radilo o malom broju slučajeva. Oko jedan na 15.000 dječaka i jedna na oko 25.000 djevojčica.

Međutim, posljednjih petnaestak godina u svijetu doživljavamo eksplozivan rast ove dijagnoze u dječjoj i adolescentskoj populaciji. A takav trend sada vidimo i u Hrvatskoj.

Na grafikonu u privitku ove objave crvena krivulja označava dječju populaciju. Siva i plava označavaju odrasle pacijente na dvije različite klinike.

Radi se o preko pet stotina djece i adolescenata u razmaku od pet godina. A velika većina ih je u dobnoj skupini od 15 do 20 godina.

Kao što se na grafikonu jasni vidi, zamjetan je rapidan rast broja transrodne djece, dok odrasla populacija stagnira.

Ova situacija slična je situaciji u drugim zemljama (Švedska, Engleska, Finska, Kanada, SAD). Najbliže objašnjenje je utjecaj društvenih mreža, vršnjaka i trans aktivističkih grupa na nedovoljno zrelu mladu psihu.

Svjetska iskustva također govore kako veliki broj ovih slučajeva nije prava rodna disforija, već podložnost nametajućem društvenom trendu, iliti svojevrsna “društvena zaraza”.

Nažalost, nemali broj takove djece koja su postala transrodna u želji da nađu svoj socijalni identitet, a uistinu ne pate od rodne disforije, započinju proces spolne tranzicije uključujući hormonalne i kirurške intervencije.

Mnogo njih zažali kasnije zbog toga i pokušava se vratiti u svoj prirodni spol. Ali nepopravljiva fiziološka šteta je već napravljena.

Stoga mislim, a to sam danas jasno rekao i na našem sastanku, kako u Hrvatskoj trebamo zabraniti bilo kakove hormonalne i kirurške intervencije u postupku tranzicije spola za osobe mlađe od 21 godinu životne dobi.

Opis fotografije nije dostupan.

Izvor:

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button