Izbor uredništva

Dr.Nino Bebek: Neplodne nakon cijepljenja? Ni nakon šest mjeseci nisu uspjele zatrudnjeti

Dr.Nino Bebek, voditelj istraživanja, potvrdio je da je objavljeno prvo hrvatsko, ali i svjetsko, istraživanje utjecaja mRNA cjepiva protiv koronavirusa na plodnost žena provedeno na uzorku od čak 2.000 ispitanica. Iako rezultati istraživanja ne daju konačan odgovor, podaci su više nego zabrinjavajući. Ipak, stručnjaci upozoravaju da nije vrijeme za paniku i odbijanje cijepljenja.

Voditelj istraživanja dr.Nino Bebek sa Zavoda za entomologiju plodnosti KBC-a Sestre Milosrdnice u Zagrebu, potvrdio je da će službeni rezultati biti objavljeni u stručnoj publikaciji Nurture u izdanju za kolovoz 2021.godine.

Dr.Nino Bebek

“Sada raspolažemo s preliminarnim rezultatima, no posve je jasno da niti jedna od 2.000 ispitanica koje su krajem prosinca prošle godine primile mRNA cjepivo – nije u međuvremenu zanijela, iako su u anketnom listiću potvrdile da nisu koristile kontracepciju niti su prakticirale prekinuti snošaj”, izjavio je Bebek  te je dodao: “Iako se naše istraživanje nije koncentriralo na razloge, indikativno je da ni nakon šest mjeseci ne bilježimo blažena stanja u promatranoj skupini, a sve se podudara upravo s primanjem cjepiva.”

Podsjetimo, u prosincu su, kao prioritetna skupina, cijepljeni isključivo štićenici umirovljeničkih domova diljem Hrvatske te je upravo unutar skupine cijepljenih umirovljenica nasumičnim odabirom odabrano 2.000 ženskih osoba koje su dobrovoljno ušle u istraživanje.

Znanstveni tim dr. Bebeka namjerava aplicirati na europske fondove kako bi namaknuo sredstva za drugu fazu istraživanja koja bi trebala objasniti ovako dramatične rezultate prvog istraživanja. “Ne želimo ništa prepustiti slučaju, jer o tome ovisi budućnost našeg naroda. No ne samo njega, jer su slični trendovi zabilježeni i u drugim članicama Europske unije. Detaljno ćemo istražiti zašto niti jedna umirovljenica nije zatrudnjela. Za sada ne bismo žurili sa zaključcima i nadamo se da su rezultati prvog istraživanja tek privremeno stanje”, zaključio je dr. Bebek.

Podsjetimo, upravo je na ovaj problem prvi na svijetu upozorio – jedan Hrvat, još i prije negoli je mRNA cjepivo stavljeno u promet. Riječ je o dr. Dominiku Trpu, dopisnom članu Facebookove akademije znanosti i umjetnosti, koji je ustvrdio: “Nakon cijepljenja se antitijela prikače ne samo na spike-protein koronavirusa nego i na sličan protein sincitin-1. Taj protein igra ulogu kod razvoja placente. Ako se taj protein uslijed cijepljenja onesposobi to bi moglo dovesti do neplodnosti žena. Pametnom dosta!” Je li tomu tako, pokazat će nastavak istraživanja dr. Bebeka koje sa zanimanjem iščekujemo.

Članak nema nikakvu praktičnu vrijednost, osim satiričkog upozoravanja na sulude naslove i koliko smo spremni nešto povjerovati ili podijeliti a da članak niti ne pročitamo!

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
mojevrijeme.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button