Domovina

Tomašević bi uveo građanski odgoj, no tko će ga predavati.

Tomašević bi uveo građanski odgoj, no tko će ga predavati. “To je jako teško izvedivo. Naši satničari se drže za glavu jer je prvo trebalo staviti kompletnu dodatnu i dopunsku satnicu. Na to nismo računali, kad smo radili tjedna zaduženja…”, kazala je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola te dodala kako prvo treba imati dovoljan broj nastavnika, a oni pak trebaju imati edukaciju. Hitrec je naglasila kako ni ona nije upoznata sa sadržajem ‘građanskog odgoja’, kojega, svega nekoliko dana prije početka nastave, navrat nanos, kako se čini, gura nova gradska vlast.

Što na sve kažu oni koji bi građanski odgoj u školama trebali organizirati – ravnatelji i učitelji istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica koja je razgovarala sa Suzanom Hitrec, predsjednicom Udruge ravnatelja srednjih škola.

Mnoge je ovo zateklo. Grad očekuje da će za dva tjedna znati tko je zainteresiran za provođenje, a s druge strane gradonačelnik Tomašević o sadržaju ne govori ni riječi. Na naše inzistiranje dobili smo dvije kartice teksta, a u njemu se nigdje ne spominje što će konkretno djeca učiti, izvijestila je Vištica.

Predsjednica udruge ravnatelja srednjih škola kaže da su u utorak 31. kolovoza dobili e-mail s tablicom koju trebaju ispuniti s podacima o tome tko je zainteresiran i poslati do 14. rujna. Hitrec kaže da su takvu tablicu dobili i u prosincu 2020. kad su isto iskazali interes, ali tada se navodilo kako će građanski odgoj biti dva sata tjedno, a sada se radi o jednom satu. Unatoč tome interes među učenicima nije velik jer se radi o izvannastavnoj aktivnosti.

tomašević

“Interes nije bio velik jer je izvnannastavna aktivnost, to se odvija u drugoj smjeni”, kazala je Hitrec.

S obzirom na to da nastava počinje za tjedan dana sve će biti i teško organizacijski izvedivo.

“To je jako teško. Naši satničari se drže za glavu jer je prvo trebalo staviti kompletnu dodatnu i dopunsku satnicu. Na to nismo računali, kad smo radili tjedna zaduženja… Snaći ćemo se. Građanski odgoj je bitan, bilo bi bolje da se pripremilo za sljedeću školsku godinu”, kazala je Hitrec te dodala kako prvo treba imati dovoljan broj nastavnika, a oni pak trebaju imati edukaciju.“Neće biti lako motivirati nastavnike jer se ne plaća dodatno”, ističe Hitrec.

Predsjednica kaže kako je do sad interes pokazao jedan do dva nastavnika po školi i mnogi su tražili edukacije.

Hitrec je za kraj kazala kako ni ona nije upoznata sa sadržajem.

Bit će ovo zanimljivo. Čak i da sve to Tomaševiću i prođe, onda bi se svi skupa trebali zapitati hoće li građanski odgojeni biti učenici, primjerice, 30 kilometara dalje od Zagreba. Zvuči apsurdno. Kao i to da o sadržaju nitko ništa ne zna, zaključila je Sanja Vištica, reporterka Nove TV, a prenosi Dnevnik.hr.

Do sada riječki model građanskog odgoja preuzelo devet gradova

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je građanski odgoj uveo u osnovne škole još 2016. godine, a izvodi se kao izvannastavna aktivnost jednom do dva puta tjedno, s maksimalnim fondom od 70 sati godišnje, i to za učenike od petog do osmog razreda. Na inicijativu bivšega gradonačelnika Vojka Obersnela, Rijeka je odlučila građanski odgoj uvesti sama, nakon što je HDZ-ova vlast Tomislava Karamarka, zajedno s Mostom, srušila kurikularnu reformu.

Cilj ovog predmeta je promicanje nenasilja, solidarnosti, prihvaćanja različitosti i poštivanja ljudskih prava, odnosno razumijevanje života u građanskom društvu. U izradu prvih priručnika bili su uključeni brojni sudionici, od organizacija civilnog društva i djelatnika Sveučilišta u Rijeci do učitelja koji provode program.

Predaju ga nastavnici, uglavnom razrednici, koji su za to, na vlastitu inicijativu, prošli edukaciju. Isto tako, Rijeka je omogućila i besplatno preuzimanje modela građanskog odgoja svima koji to žele pa ga je do sada preuzelo devet gradova te tri županije i uvelo ga u svoje škole. U prošlog školskoj godini u 20 riječkih škola građanski odgoj pohađalo je 470 učenika.

Sudjelovanje u djetetovu školovanju – Moje dijete
Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je građanski odgoj uveo u osnovne škole još 2016. godine.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
promise.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button