Kultura

“TEŠKA KNJIGA O HRVATIMA KOJI SU OKRIVLJENI NEVINI”

Veliko zanimanje za knjigu Valentina Ćorića u Mostaru

Knjiga Valentina Ćorića predstavljena je večeras u Mostaru -”Teška knjiga o Hrvatima koji su okrivljeni nevini, ujedno holivudski sadržaj”

“Ovo je teška knjiga koja se bavi tragičnom pozicijom Hrvata koji su okrivljeni nevini. S druge strane to je holivudski sadržaj o proizvodnji velike količine vina u uvjetima gdje su stražari svi naoružani rukavicama, ponašaju se kao da su u nekoj zaraznoj klimi. Tu Valentin Ćorić proizvodi vino, koje nije vino – nego simbol slobode”, rekao je Slobodan Prosperov Novak, hrvatski povjesničar književnosti na predstavljanju knjige Valentina Ćorića ”Valentin Ćorić: IN VINO LIBERTAS, Autobiografski zapisi iz Haaga” u petak večer u Mostaru.

Svojoj knjizi koju je napisao u haškoj samici autor je dao naslov “In vino libertas”. Pisao je autor svoja zatvorska sjećanja nevin, a kako se kasnije utvrdilo, i prokazan od nekih zlih ljudi. U Haag je glavni junak ovog autobiografskog djela stigao 2004. Tada je nad njim podignuta optužnica. Na suđenje čekao je čak dvije godine, da bi završne riječi optužbe i obrane bile iskazane tek 2011. godine. Od tada čekao je izricanje nepravomoćne presude još dvije godine. Pravomoćna presuda ovom general-bojniku pročitana je 29. studenoga 2017. Bilo je to upravo onoga dana kada je u istoj sudnici, za vrijeme njezina izricanja, Ćorićev prijatelj i suborac Slobodan Praljak pred televizijskim kamerama ispio cijankalij jer nije htio nastaviti život pod teretom lažne optužbe i posve iskonstruirane presude koja mu je izrečena. Valentin Ćorić nakon toga strašnog dana nastavio je svoj boravak u istome hladnom i bezmirisnom i okrutnom zatvoru, na obalama Sjevernoga mora. Bio je konačno pušten, doduše na uvjetnu slobodu, 2019. godine.

Uoči predstavljanja u Kosači Prosperov Novak je kazao, kako je ”ova knjiga progutala proizvodnju hrvatske književnosti u prošloj i ovoj godini, to je nedvojbeno.” ”Velika knjiga” ”To što se neki prave da ona nije izašla, da ne postoji – to je njihov problem”, dodao je ovaj povjesničar književnosti.

Knjiga u Mostaru predstavljena je u organizaciji Naklade Pavičić, a uredio ju je ugledni hrvatski izdavač Josip Pavičić, dugogodišnji novinar i pisac brojnih knjiga. ”Dakle, knjiga je iz samog središta hrvatske književnosti”, rekao je Slobodan Prosperov Novak. Istaknuo je i da se radi o ”velikoj knjizi”.

Neke muslimanske udruge su kao nešto prosvjedovale da se otkaže predstavljanje ove predivne knjige, ali naravno nitko na njihove fašističke zahtjeve nije reagirao niti ih ozbiljno shvatio.

Izvor:Hrvati Herceg-Bosne

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button