Povijest

Podrška iz cijelog svijeta za ubijenu djecu Viteza

Večeras u 20:00 sati zapalite svijeće u sjećanje na nevino stradale anđele

Tog 10. lipnja 1993. godine dječju igru u Vitezu prekinula je granata. Na mjestu je poginulo petero djece, troje je preminulo u bolnici, a šestero je ranjeno.

U gradu, podijeljenom na dio pod kontrolom Armije BiH i dio koji je kontrolirao HVO, dječje igralište su smatrali sigurnom zonom, jer je bilo okruženo kućama i skriveno od snajpera. Ništa nije upućivalo na to da će igralište postati mjesto stradanja osmero djece.

Podsjećamo, za smrt osmero djece iz Viteza koja su sredinom 1993. poginula u eksploziji granate, koja je bačena na igralište, do danas nitko nije odgovarao.

Najmlađa žrtva je bila devetogodišnja Augustina Grebenar, čiji je 12-godišnji brat Velimir također poginuo. Među žrtvama su i 12-godišnjak Milan i 18-godišnja Sanja Garić, također brat i sestra, kao i 15-godišnjaci Dragan Ramljak, Draženko Čečura i Sanja Križanović, te desetogodišnji Boris Antičević.

Danas, na tužnu 28. obljetnicu njihovog tragičnog ubojstva, prisjećamo se njih, nevino stradalih anđela koji više nisu s nama zbog zlobe i mržnje.

Diljem BiH i Hrvatske večeras u 20:00 sati zapalit će se svijeće i položit cvijeće za njih, a slično se već događa i diljem svijeta, a primjer toga su Solomonski Otoci i New York a hrvatski predsjednik Zoran Milanović se u svojoj objavi na Facebooku prisjetio jednog od najtužnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda u BiH.

To je najmanje što možemo učiniti za njih.

Zoran Milanović:Danas se prisjećamo jednog od najtužnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kada je prije 28 godina razorna granata prekinula dječju igru u Vitezu i odnijela osam nevinih života.

Mostar
Posušje
New York
Solomonski Otoci

Nino Raspudić, zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru, održao je danas hommage za osmero malih Hrvata u Hrvatskom saboru.

Kazao je kako za ovaj zločin, koji je učinila Armija RBiH tijekom primirja, nitko nije odgovarao.

“Devedeset posto ljudi u Hrvatskoj nikada nije čulo za ovaj stravični zločin. Očito se to ne uklapa u narativ o Hrvatima u BiH kao agresorima, iako su bili u potpunom okruženju od strane muslimanskih snaga, posebice u središnjoj Bosni.

Za ovaj stravični zločin nitko nije odgovarao, ni pred međunarodnim, ni pred sudovima u Bosni i Hercegovini. Minimum koji možemo učiniti je da se danas ovdje pročitaju imena te djece”, rekao je Raspudić.

Nino Raspudić, zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru, održao je danas ”hommage” za osmero malih Hrvata u Hrvatskom saboru.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button