Izbor uredništva

Svjetlo na kraju tunela. Izrael pred ukidanjem covid potvrda?

Izrael bi trebao ukinuti sustav zelenih propusnica, ustvrdio je u utorak tamošnji ministar financija, iznimno utjecajni Avigdor Lieberman, na dan kada je uslijed širenja zaraze koronavirusa, odnosno njegove omikron varijante, evidentirano rekordnih 65.259 slučajeva.

Zelene propusnice u Izraelu su ekvivalent kontroverznih covid potvrda kakve su u uporabi u nizu europskih država, a čije je uvođenje dovelo do ogromnih javnih prijepora, uličnih prosvjeda, nerijetko i nereda, a u Hrvatskoj bi o tome, bude li utvrđeno da je u tu svrhu prikupljeno dovoljno potpisa, građani trebali odlučivati na referendumu.

Lieberman je, kako javlja Jerusalem Post, o zelenim propusnicama progovorio nekoliko sati nakon što su on, premijer Naftali Bennet i ministar zdravstva Nitzan Horowitz na sastanku dogovorili distribuciju više od 25 milijuna besplatnih kućnih antigenskih testova na koronavirus svim građanima.

– Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica, s tim se slažu mnogi stručnjaci, napisao je Lieberman na Twitteru.

– Ono čega ima, ima izravne štete gospodarstvu i dnevnom funkcioniranju, a zelene propusnice usto značajno doprinose širenju panike među ljudima. Radim sa svim strankama na eliminaciji zelenih propusnica i očuvanju normalne životne rutine svih nas, dodao je Lieberman.

Prema trenutnim pravilima, zelenu propusnicu u Izraelu mogu dobiti samo cijepljeni građani, oni koji su preboljeli covid ili oni koji su se dan ranije testirali (u nekim slučajevima test vrijedi 72 sata), a bez te propusnice nije moguće pristupiti nizu prostora, u nekim slučajevima i radnih mjesta.

Sa širenjem omikrona, eksplodirao je broj infekcija među cijepljenim osobama kao i broj reinfekcija preboljelih. Zdravstveni dužnosnici i stručnjaci, uključujući i Nachmana Asha, direktora u izraelskom Ministarstvu zdravstva koji operativno upravlja javnozdravstvenim sustavom, smatraju da cijepljenje i prebolijevanje i dalje daju određeni stupanj zaštite pa se zasad zalažu da sustav zelenih propusnica još ostane na snazi. Istovremeno, priznaju da će u nekom trenutku morati revidirati njegov smisao.

Dođe li do ukidanja zelenih propusnica, bio bi to jedan od najdrastičnijih zaokreta u dosadašnjoj izraelskoj strategiji upravljanja pandemijom, ocjenjuje Jerusalem Post.

Ash je u utorak upozorio da u državi vrhunac trenutnog vala zaraze vjerojatno još nije dosegnut. – Očekujem da će do toga doći za tjedan-dva. Broj hospitaliziranih pacijenata i dalje je u porastu, ali on se usporava, izjavio je.

Pojasnio je i odluku o skraćivanju izolacije sa sedam na pet dana (uz obvezno testiranje brzim testom po isteku perioda) za zaražene kao i za necijepljene osobe koje su bile u bliskom kontaktu s nekim inficiranim.

– Ogroman broj potvrđenih slučajeva i izoliranih jako opterećuje našu ekonomiju. Poduzeli smo nekoliko preventivnih koraka koji bi trebali reducirati rizik, a to uključuje obvezan test prije izlaska iz izolacije, čega dosad nije bilo. Također, dok god imate simptome, zabranjen vam je izlazak, izjavio je.

Član izraelskog ‘stožera’ očekuje brzo ukidanje propusnica, ispričao se zbog zatvaranja škola

U velikom razgovoru za UnherdCyrille Cohen, jedan od savjetnika izraelske vlade za pitanje cijepljenja i šef katedre za imunologiju na sveučilištu Bar Ilan, izjavio je da su zelene propusnice u vremenu dominacije omikrona postale “irelevantne” te da očekuje njihovo skoro ukidanje.

Kada je riječ o omikronu, razlike među cijepljenima i necijepljenima u smislu prijenosa virusa gotovo nema, svi se mogu zaraziti manje-više jednako, izjavio je priznajući da su zelene propusnice dobrim dijelom uvedene zapravo kao poticaj na cijepljenje.

– Morate shvatiti da zelene propusnice, a to nije tajna, nisu nužno tu samo kako bi spriječile transmisiju virusa. One su tu i da ohrabre ljude na cijepljenje. I ne bih sada htio govoriti o političkim aspektima, ali to vam je realnost, kazao je Cohen.

On i njegovi kolege su, kaže, razočarani što cjepiva ipak ne zaustavljaju prijenos virusa kao što su se na početku nadali. Oprezno predviđa da bi u budućnosti covid mogao biti poput gripe, s lakšim i težim sezonama, a da bi do te endemske faze most mogao biti upravo omikron soj.

Kada je riječ o izraelskoj strategiji borbe protiv koronavirusa, smatra da nije bilo puno pogrešaka, ali da je jedna ipak bila velika te se zbog nje i ispričao, a to je zatvaranje škola, odnosno prelazak na online nastavu.

– Obrazovanje nismo trebali ni pipnuti. Nikada, nikada, ustvrdio je Cohen.

Zaključak

Kako u Izraelu jedan od najutjecajnijih ministara zahtijeva ukidanje covid-potvrda, a Jutarnji ih svom tekstu naziva „kontroverzne covid-potvrde“, čini se da smo konačno shvatili da „covid-potvrde nemaju utemeljenje niti u medicini, niti u epidemiologiji“ (naslov u Jutarnjem) i možda već danas u Direktu čujemo da „svaka budala zna da su covid-potvrde nepotrebne i štetne“.

Molimo Faktograf.hr i njihovog glavnog urednika Petra Vidova da odmah poduzmu nešto za zaštitu interesa svih dioničara Pfizera i BioNtecha.

Mogu iskoristiti već napisane uratke njihovog „eksperta“ Petra Vidova kojim je ovakve i slične članke proglašavao lažnim vijestima, pogotovo one da cjepiva ne štite protiv zaraze i da se Omikron jako širi među cijepljenima što znači da covid potvrde nemaju apsolutno nikakvog smisla.

Hoće li se naći netko pošten među vladajućima, među Možemosima ili SDP-ovcima, među medijima i komentatorima koji će se ispričati građanima zbog torture i harange koju su provodili?

Naravno da neće! Ostaje nada da će građani upamtiti kako se tko ponašao za vrijeme ove krize!

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
jutarnji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button