Ljepota i zdravlje

Stiže pilula protiv korone. Evo tko će je moći dobiti!

DO KRAJA mjeseca u Hrvatsku stiže pilula koja je novi lijek za liječenje koronavirusa. Sadrži protutijela slična onima koja razvijamo preboljenjem ili cijepljenjem.

“Riječ je o sintetskim lijekovima, kombinacija dva antitijela koja se daju ljudima koji imaju blaži oblik bolesti, koji nisu na kisiku. Daju se do 5 dana od pojave simptoma bolesti i kod osoba kod kojih se očekuje da se tijek može zakomplicirati”, kazao je za RTL Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Odnosno starijima od 65, imunokompromitiranima i osobama s kroničnim bolestima. Primat će se u obliku infuzije i u dnevnim bolnicama.

“Trenutno su odobrena tri lijeka za liječenje bolesti covid-19 i imamo još dva lijeka kod kojih je indikacija proširena i mogu se koristiti za liječenje covida”, rekla je Tihana Šlezak, epidemiologinja u HALMED-u.

Slovenija već odobrila

Stiže pilula protiv korone. Evo tko će je moći dobiti!
www.crodex.net
Foto: istock

Neka od njih već sada se koriste za liječenje pacijenata u bolnicama. Europska regulatorna agencija dala je preporuku, a uskoro bi trebala i odobriti upotrebu prvog lijeka protiv covida koji bi se pio u obliku kapsula. Slovenija ga je, iako nije službeno registriran, već odobrila.

“Bio bi za pacijente koji su razvili bolest, ali nije teži oblik bolesti, ne zahtijevaju terapiju kisikom. Išao bi za odgovarajuću indikaciju u konzultaciji s liječnikom, išao bi na recept i mogao bi se primjenjivati kod kuće”, objasnila je Šlezak.

Trebao bi se uzeti u što kraćem roku od pojave simptoma, dva puta na dan tijekom pet dana.

No liječnici, što nimalo ne iznenađuje, upozoravaju da nijedan lijek nije zamjena za cjepivo.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
priznajem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button