Domovina

ŠOKANTNO! Netko mora odgovarati za ovo ubijanje!!!

ŠOKANTNO! Netko mora odgovarati za ovo ubijanje pčela! U Međimurju, Podravini i na Slavonskom Gorju milijuni mrtvih pčela. Deset košnica je mrtvo samo u pčelinjaku kod Preloga, gdje je 700.000 pčela odletjelo umrijeti.

“One su otišle još dalje jer pčela je kamikaza – ne umire doma, ona ide daleko umrijeti. Neće umrijeti doma ako može negdje otići”, kaže pčelar, javlja Dnevnik.hr.

Prije dvije godine usmrćeno je 57 milijuna pčela, a krivac nikad nije odgovarao. Iako trenutno traje istraga Državnog inspektorata, ne zna se točan uzrok ovome. “Izgleda da se nešto događa po poljima. Nitko ne zna što dok se ne utvrdi situacija”, rekao je Nervin Grabant, pčelar iz Preloga.

ŠOKANTNO! Netko mora odgovarati za ovo ubijanje!!! www.crodex.net
ŠOKANTNO! Netko mora odgovarati za ovo ubijanje!!! (Foto:Pixabay)

“Imamo velike štete od uginuća pčela letačica koje su, pošpricane i ubijene, ostale na poljoprivrednim površinama”, rekao je Zdenko Radiković iz Svetog križa. “Neki ratari špricaju polja usred bijela dana. Trebalo bi špricati dva tjedna prije cvatnje, međutim oni kasne i špricaju kad već dio repice počne cvasti”, dodao je.

Pčelari su izbjegavali javne istupe kako ne bi izgubili kupce, ali sada više nemaju što izgubiti. Na pitanje je li ih strah nastupati javno s obzirom na to da bi ljudi mogli zazirati od njihovih proizvoda, jer nije svejedno kupuje li se nešto što u sebi ima insekticid, Grabant kaže: “Stvar je u tome da ljudi neće moći više ništa kupiti jer mi nećemo imati meda.”

ŠOKANTNO! Netko mora odgovarati za ovo ubijanje!!! www.crodex.net
Nestanu li pčele – za par godina nestaju i ljudi. (Foto:Pixabay)

Ako se to dogodi, možda nećemo imati ni repice ni ratara ni pčelara. Nećemo imati ni znanstvenika, koji su izračunali da četiri godine nakon pčela umire čovječanstvo.

Dakle, nestanu li pčele – za par godina nestaju i ljudi. Novim zakonom će biti zabranjeno zaprašivanje polja u vrijeme kada posebno treba štititi pčele, ali za ove smrti pčela počinitelji trebaju odgovarati, komentirao je Marin Miletić na svom facebook profilu.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button