DomovinaVijesti

Slovenija želi ulazak Hrvatske u Schengen

“Slovenija apsolutno podržava ulazak sve tri države u Schengen (Hrvatska, Bugarska, Rumunjska). Otvoreno govoreći najviše smo zainteresirani za ulazak Hrvatske iz razumljivih razloga jer su to naši susjedi i jer bi to olakšalo mnoge probleme koje imamo na granici, kako Hrvatska tako i Slovenija”

Predsjedništvo Vijeća EU idućih 6 mjeseci drži Slovenija. Danas se po pitanju proširenja Schengenskog prostora oglasio slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs koji sjedi u unutarnjem vijeću za Schengen.

Iz EU Komisije su već ranije rekli kako Hrvatska, Bugarska, Rumunjska zadovoljavaju tehničke uvjete za ulazak u Schengenski prostor. Schengenski prostor je zona bez unutarnjih graničnih prijelaza i s jedinstvenim trgovačkim područjem.

Aleš Hojs je danas kazao kako “Slovenija apsolutno podržava ulazak sve tri države u Schengen. Otvoreno govoreći najviše smo zainteresirani za ulazak Hrvatske iz razumljivih razloga jer su to naši susjedi i jer bi to olakšalo mnoge probleme koje imamo na granici, kako Hrvatska tako i Slovenija”- prenosi HINA / Geopolitika.news.hr.

Vijeće i on su “u svakom trenutku” spremani pitanje ulaska triju država u Schengen staviti na dnevni red, ali da mu se ne čini pametnim napraviti to prije nego što se postigne suglasnost svih država članica.

“Ne čini mi se pametnim da se to pitanje stavlja na dnevni red dok nema prethodne suglasnosti svih država članica. Pametnije mi se čini da se o tome ne glasa dok nema punog konsenzusa”, rekao je Hojs, dodajući da će kao predsjedavajući učiniti sve da uvjeri u ispravnost te odluke i one države koje su još skeptične prema širenju Schengena.

U Schengenskom prostoru se nalazi 26 država, među njima i četiri koje nisu članice EU-a: Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. S druge strane, osim Bugarske, Rumunjske i Hrvatske, članice EU koje nisu u ovoj zoni su Cipar i Irska. Cipar ne kontrolira cjelokupni teritorij, a Irska ne želi u Schengen jer bi morala podići granicu sa Sjevernom Irskom.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button