Magazin

Saznajte koje su zdravstvene prednosti tamne čokolade

Tamna čokolada s većim udjelom kakaa jedna je od najzdravijih namirnica koje postoje jer sadrži jednostavno nevjerojatnu kombinaciju zdravih sastojaka. Što se tiče kalorija, između mliječne i tamne čokolade u 100 grama je mala razlika, 560 prema 550 kalorija.

No, što sve možemo naći u čokoladi? Vitamine B1, B2, B5, B6, beta karoten i folnu kiselinu, cink, kalij i željezo, kofein, ugljikohidrate i proteine, kao i masti dijetalna vlakna.

Jednostavno, sve što vam treba. Što je najbolje, jedna kockica tamne čokolade ima vrlo vrijednih flavonoida više od čaše crnog vina – flavonoidi su glavni antioksidansi koji sprječavaju oksidaciju kolesterola, štiteći krvne žile.

Što reći osim – kockica tamne čokolade dnevno donijet će vam koristi više od raznih lijekova.

Oko 45 grama smatra se jednom porcijom tamne čokolade

Tamna čokolada sadrži poprilične količine flavonoida blagotvornih za naše zdravlje. Tih antioksidansa također ima u crnome vinu i mnogim vrstama voća i povrća. Čini se ipak kako upravo tamna čokolada ima više flavonoida od bilo koje druge namirnice.

Istraživanja pokazuju da antioksidansi iz čokolade mogu poboljšati krvni tlak, spriječiti nastanak krvnih ugrušaka, usporiti oksidaciju LDL kolesterola te smanjiti upalne procese.

Neka istraživanja ukazuju na to da 45 grama tamne čokolade na dan može smanjiti rizik od srčanog udara za 10%. Konzumiranje tamne čokolade također može smanjiti inzulinsku rezistenciju, glavni problem koji stoji iza dijabetesa.

Mnoge se osobe samostalno deklariraju kao ovisnici o čokoladi ili «čokoholičari», iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da čokolada može stvoriti ovisnost.

Naime, razina kofeina je premala da bi izazvala ovisnost, ali ipak neka istraživanja ukazuju na blago opojne učinke čokolade – smanjenje stresa i osjećaj blage, bezopasne euforije.

Drevni Maje su ju smatrali  hranom bogova i nisu pogriješili: čokolada je zaista dobra za zdravlje. Naravno da se to odnosi na tamnu čokoladu. Zapravo, čim je tamnija čokolada, tim je bolja za vaše zdravlje.

Čokolade koje sadrže 70 posto kakaa potiču mozak i kardiovaskularni sistem povečavajući protok krvi, smanjujući upale, pokazalo je najnovije istraživanje.

Tamna čokolada utječe preventivno na rak, bolest srca, dijabetes, demenciju i depresiju. Ona također povećava protok krvi, pomaže rad mozga, utječnu na pamćenje, stres i raspoloženje.

Slatkiš pun antioksidansa koji je dobar za vaše zdravlje

Tamna čokolada pravi se od prženih zrna stabla kakaovca, čija je izvorna domovina Južna Amerika. Koje su dobre strane tamne čokolade za koje vjerojatno niste znali?

Detoks za kožu

Imate osjećaj da je vaša koža masna, previše znojna i nema lijepi ten? U pomoć vam stiže čokolada… Kada se kombinira s kofeinom, tamna čokolada tvori idealan pakung za detoksikaciju kože. Poboljšava cirkulaciju i njeguje kožu, djeluje kao piling i uklanja mrtve stanice kože te olakšava disanje kože. Ako se zaista želite počastiti, probajte dekadentni piling za tijelo od čokolade.

Približavate se trećem desetljeću i pribojavate se bora? Uz tamnu čokoladu one će biti manje vidljive, jer, osim što flavonoidi štite kožu od oštećenja uzrokovanog suncem, oni pomažu koži održati elastičnost te tako sprječavaju bore. Jednako tako olakšavaju regeneraciju stanica, a to znači mlađa koža!

Snižavanje krvnog tlaka

Čokolada može sniziti krvni tlak – ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako istraživanja pokazuju da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog tlaka u usporedbi s opsežnim dijetetskim mjerama koje su se dokazale učinkovitim za smanjivanje krvožilnih problema.

Zdravi zubi

Osim što jedna jabuka dnevno prorjeđuje posjete liječniku i stomatologu, od velike vam pomoći može biti i tamna kockica čokolade. Naime, 12 grama tamne čokolade dnevno dovoljno je za očuvanje zdravlja cakline – zaštitnog sloja naših zubi od karijesa.

Čokolada u trudnoći

Majke koje su jele tamnu čokoladu tijekom trudnoće ističu da su se bolje suočavale sa stresom, u odnosu na majke koje nisu jele tamnu čokoladu. Također, finski znanstvenici su dokazali da su bebe majki koje su jele tamnu čokoladu tijekom trudnoće sretnije i više se smiju.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button