Svijet

Rusija-Ukrajina: SAD upozorava na moguću rusku “false-flag” operaciju

Amerikanci upozoravaju kako postoji opravdana bojazan da bolni odnosi Rusija-Ukrajina mogu dovesti do dodatnih napetosti jer Rusija planira inscenirati provokacije kako bi stvorila izgovor za invaziju na Ukrajinu, rekao je američki dužnosnik.

Glasnogovornik Pentagona rekao je da ruski operativci planiraju operaciju “lažne zastave” (engl. false-flag) kako bi omogućili Moskvi da optuži Ukrajinu za pripremanje napada. Rusija je odbacila te tvrdnje.

Ove optužbe dolaze nakon tjedan dana američko-ruskih pregovora usmjerenih na smirivanje napetosti.

Rusija-Ukrajina,
Washington preferira da Ukrajina ostane bolna točka, koja će u konačnici biti riješena ruskom intervencijom ili članstvom Ukrajine u NATO (više ovdje) / Foto: snimka zaslona (YouTube)

Ukrajina je u petak optužila Rusiju da stoji iza cyber-napada na desetke službenih web stranica. Prije nego što su stranice isključene, pojavila se poruka koja upozorava Ukrajince da se “pripreme na najgore”. Pristup većini stranica je vraćen u roku od nekoliko sati. SAD i NATO osudili su napad i ponudili podršku Ukrajini. Rusija nije komentirala hakiranje, piše BBC.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je novinarima u petak o, kako je rekao, planovima Rusije.

“To je unaprijed postavilo skupinu operativaca da provedu ono što nazivamo operacijom lažne zastave, operaciju osmišljenu da izgleda kao napad na njih ili ljude koji govore ruski u Ukrajini kao izgovor za ulazak“, rekao je.

Operativci su bili obučeni za gradsko ratovanje i korištenje eksploziva za provođenje čina sabotaže protiv proruskih pobunjenika, rekli su američki dužnosnici.

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da se spremaju slična djelovanja protiv ruskih vojnika smještenih u otcjepljenoj regiji Pridnjestrovlja u Moldaviji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je opisujući izvješća kao neutemeljena i “ničim potvrđena”.

Slika: John Kirby, glasnogovornik Pentagona / Foto: snimka zaslona

Neobično je da SAD izlazi u javnost s takvim specifičnim obavještajnim tvrdnjama.

No, Bidenova administracija očito je odlučila pokušati spriječiti sve ruske tvrdnje o ukrajinskoj ratobornosti razotkrivanjem navodne strategije sabotaže i dezinformacija.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da SAD želi da svijet zna kako bi se invazija mogla odigrati, jer je ovaj scenarij bio iz istog priručnika koji su Rusi koristili na Krimu.

To je dramatičan potez nakon tjedan dana intenzivne diplomacije koja je dala prijedloge, ali ne i dogovor o tome kako riješiti krizu.

Gospodin Kirby je rekao da administracija još uvijek misli da ima vremena i prostora za diplomaciju. I da ne vjeruje da je predsjednik Vladimir Putin donio konačnu odluku o daljnjoj invaziji Ukrajine.

Rusi poriču da imaju takvu namjeru. Ali SAD ne šuti dok čeka sljedeći potez gospodina Putina, i dodatno su zaprijetili financijskim sankcijama i drugim posljedicama Rusiji, ako nastave produbljivati napetosti oko Ukrajine.

Rusija-Ukrajina,
 Ruska invazija na Ukrajinu potvrdila bi propagandu kako ruska prijetnja visi nad Europom, dok bi članstvo Ukrajine u NATO-u značilo rusko pokoravanje hegemoniji Washingtona / Foto: snimka zaslona (YouTube)

Primjedbe američkog dužnosnika uslijedile su nakon ranije izjave američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, koji je novinarima temeljem obavještajnih podataka rekao da Rusija postavlja temelje za pokušaj izmišljanja izgovora za invaziju na Ukrajinu.

Rekao je da je to ista knjiga koju je Rusija koristila kada je okupirala Krim 2014. godine.

Rusija je skupila oružje zajedno s desecima tisuća vojnika na granici s Ukrajinom, što je izazvalo strah od invazije.

Američki i ruski dužnosnici bili su u pregovorima prošli tjedan u pokušaju smanjenja napetosti oko Ukrajine, ali čini se da je malo dogovora postignuto.

Rusija poriče da planira invaziju na Ukrajinu, ali traži jamstva protiv širenja NATO-a na istok, nešto što zapadne zemlje kažu da nisu u stanju dati.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
BBC

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button