Svijet

Može li se rat u Ukrajini smatrati uvodom u veliki rat Zapada i Istoka?

Rat u Ukrajini prerastao je u strašnu klaonicu nalik onoj u Prvom svjetskom ratu.

Mučno je da u ovom času ginu tisuće ljudi na obje strane. Nema mirotvornih pokreta i posrednika, nema masovnih prosvjeda, poziva na mir i pregovore, nema nijednog čovjeka od javnog značaja koji bi se sada očitovao kao istinski i karizmatski mirotvorac. Kao da smo se svi fatalistički pomirili s tim ratom kao nekom strašnom nužnošću.

Može li se rat u Ukrajini smatrati uvodom u veliki rat Zapada i Istoka? Ako da, onda – što je u našoj priči Zapad, a što Istok?

Famozni “kolektivni Zapad” geopolitički i vojno kontroliraju angloameričke elite a NATO je okvir za njihove države-vazale. Već sam NATO geopolitički nije čisti Zapad jer je obuhvatio i zemlje istočne, jugoistočne i sjeverne Europe. Ako gledamo kulturološki, jednako tako smo na neravnom terenu definiranja što podrazumijevamo pod pojmom Zapada a da nije ono što nam je nametnuto: isključivo anglosaksonska imperijalna civilizacija. Novi stari Rim kao golemo predatorsko carstvo s kultom moći, novca i silnih legija koje šire na istok granice carstva. Globalna supremacijska politika.

A Istok? I on je širok pojam. Euroazijski golemi prostor od Rusije do Kine i Japana. Indija također kao jedna golema zasebna civilizacija. Pa Bliski istok i dio istočne Europe koji nije i onaj koji jest u NATO paktu. Kako na sve gledaju Afrika, srednja i južna Amerika? S nepovjerenjem prema političkom Zapadu kao imperijalnom Levijatanu.

Anglosas je poput starog Rimljanina, patricija ili legionara, svejedno, koji vjeruje da je pozvan vladati čitavim svijetom i da mu se svi moraju pokoriti. On je od one vrste osvajačkog i predatorskog sapiensa koji u svojim osvajanjima vidi izraz vlastite sudbine. Tako izaziva stari Istok koji je tražio respekt ali ga nikad nije dobio. I Afrika traži respekt. I mnogi narodi koji su trpjeli imperijalnu angloameričku požudu.

Mnogi bi ostali šokirani kad bi uvidjeli s koliko je američkih vojnih baza, primjerice, okružena Kina, i koliko je u nju usmjereno balističkih projektila s nuklearnim bojevim glavama s pacifičkog područja kojeg kontrolira SAD!

Izvor: Zoran Vukman

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button