Svijet

Radni tjedan u sjedištu TikToka u Los Angelesu ima 85 sati!?

Radni tjedan u sjedištu TikToka u Los Angelesu ima 85 sati, njegovi zaposlenici strepe od odlazaka na toalet, ne spavaju, zbog posla su morali potražiti psihološku pomoć, a vremena za osobni život jednostavno nemaju. Neki od onih koji su dali otkaz odlučili su javnosti govoriti o brutalnim radnim uvjetima, prenosi Jutarnji.hr od Business Insidera.

TikTok, društvena mreža poznata po kratkim videima zabavnog sadržaja, svojim zaposlenicima pruža upravo suprotno okruženje. U posljednje dvije godine zapošljavali su na tisuće ljudi.

– Odrekla sam se večera s mužem preko tjedna. Najstresniji sastanci često bi se održavali nedjeljama ili navečer poslije 22 sata zbog čega sam tijekom dana bila anksiozna, a noću nisam mogla spavati, rekla je Melody Chu, TikTokova bivša viša menadžerica koja je pomagala kreatorima na platformi da zarade od objavljivanja svog sadržaja. Chu je svoje iskustvo podijelila putem Mediuma, američke platforme za blogove. Od siječnja do travnja objavila je tri teksta pod nazivom “Kako je zapravo raditi u TikToku” (What it’s really like working at TikTok).

TikToka,
Slika: Tik Tok sjedište u Los Angeles-u. Način na koji TikTok postupa sa zaposlenicima je suprotan onome za što se platforma zalaže, napisao je u internom dopisu Dylan Juhnke! Stoga, ako vlasnici ne zagovaraju ovakav način radnog tjedna – tko onda zagovara?! Možda upravljačke strukture ili menadžement? / Foto: YouTube snimka zaslona

Nemilosrdna produktivnost

Chu je radno okruženje u TikToku opisala kao iznimno opterećujuće, iako je prije radila u sličnim tehnološkim tvrtkama. Pet godina radila je u Facebooku, a postala je inženjerka i naučila kodirati radeći za aplikaciju NextDoor.

Priču je prvi pokrenuo The Wall Street Journal za koji su govorili anonimni i neanonimni izvori. Produktivnost koju očekuju s vrha tvrtke izvori su opisali nemilosrdnom, a od zaposlenika čuvaju tajne do razine koja je u industriji neuobičajena.

Bivši zaposlenik Pabel Martinez za Insider je potvrdio takvo radno vrijeme, iako je bilo javnih pokušaja da se promjeni u rad od ponedjeljka do petka, od 10 do 19 sati. / Foto: YouTube snimka zaslona

Jedan od anonimnih osoba rekla je da je tijekom sastanka dobila menstruaciju, no zbog straha i anksioznosti koje je razvila na radnom mjestu, radije je ostala krvariti po odjeći nego da ode sa sastanka po tampon.

Drugi izvor rekao je kako je menadžera mogao uvjeriti da ga ne natjera da radi cijelu noć dva dana za redom tek kad mu je donio dokumentaciju u kojoj stoji da ima medicinsko stanje opasno po život.

Ostali bivši zaposlenici govorili su o dramatičnim promjenama u težini i raspoloženju koje im je izazvao posao, a neki su zato potražili stručnu pomoć.

Oni koji nisu željeli ostati anonimni, svoja iskustva opisuju putem bloga Medium ili YouTube-a.

Slika: Unutarnje prostorije Tik Tok sjedišta u Los Angeles-u. “Drugi izvor rekao je kako je menadžera morao uvjeriti da ga ne natjera raditi cijelu noć dva dana za redom tek kad mu je donio dokumentaciju u kojoj stoji da ima medicinsko stanje opasno po život.” / Foto: YouTube snimka zaslona

Način na koji TikTok postupa sa zaposlenicima je suprotan onome za što se platforma zalaže, napisao je u internom dopisu Dylan Juhnke, koji je više od dvije godine radio na TikTokovim partnerstvima s brendovima. Još u travnju 2021. godine u gradskoj vijećnici pitao je šefa ljudskih resursa zašto čelnici 50 tjedana za redom izbjegavaju pitanja o naknadama za zaposlene. Juhnke tvrdi da TikTok nije imao u planu odgovoriti na ta pitanja.

Utjecaj kineske radne kulture

Nedugo zatim, čelnici su ga ukorili putem e-maila, a radnici iz ljudskih resursa krenuli su se raspitivati mogu li ga otpustiti. Juhnke je sam dao otkaz nekoliko mjeseci kasnije.

The Wall Street Journal piše da se u TikToku osjeti utjecaj kineske radne kulture gdje se radi šest dana u tjednu od 9 ujutro do 21 navečer. Inače, vlasnik TikToka je tvrtka ByteDance sa sjedištem u Pekingu.

Bivši zaposlenik Pabel Martinez za Insider je potvrdio takvo radno vrijeme, iako je bilo javnih pokušaja da se promjeni u rad od ponedjeljka do petka, od 10 do 19 sati.

– Mislim da pretjeran rad ili manjak ravnoteže između poslovnog i privatnog života prožimlje cijelu tvrtku. Zaposlenike često potiču da rade prekovremeno, komentirao je Martinez.

Izvori su rekli da su takve uvjete trpjeli u nadi da će dobiti velike svote novca ako ByteDance postane javna tvrtka.

TikTok nije odgovorio Insideru na zahtjev za komentarom.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button