Svijet

Psihijatar o Putinovu govoru: Savršena manipulacija koja vodi dugotrajnoj destrukciji društva

Savršeno barata sa svim nesigurnostima, strahovima, promjenama koje radi kod visokih generala. Dakle rekao bih savršena manipulacija koja nažalost ne vodi postizanju nekih realnih ciljeva, nego jednoj dugotrajnoj destrukciji društva, rekao je doktor Bagarić za HRT.

Putinovo petnaestominutno obraćanje naciji bila je prilika i za analizu njegove neverbalne komunikacije. Uz ton glasa, držanje tijela, pokreti ruku, mimika lica mogu pomoći u otkrivanju emocionalnog stanja osobe. U slučaju ruskog predsjednika može se postaviti i pitanje na koji način zdravstveno stanje može utjecati na donošenje važnih odluka u iznimno kriznim trenucima.

– Stalno daje poruke i govorom tijela, i lica i očiju – vi ste ugroženi, mi smo ugroženi, skoro smo pa mrtvi svi, vaša djeca će biti mrtva, idemo se borit. Ja vas mogu vodit u tu borbu, protiv neprijatelja, puno je oko nas neprijatelja, oni nas napadaju, mi smo pravednici.

Dakle prevedeno na naš psihijatrijski jezik, i pokreti ruku i bilo što odaju čovjeka koji jednu grupu vodi protiv neprijatelja. Jasno kako vrijeme prolazi i kako dalje bude prolazilo, i ti se mehanizmi iscrpe, u početku to za grupu može djelovati zamamno, silovito, potentno, međutim kada se obrasci ponavljaju grupa počinje žudjeti za strukturom, rekao je Ante Bagarić, specijalist psihijatar, subspecijalist adiktolog i psihoterapeut.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros se obratio naciji, a u svom govoru naredio je djelomičnu mobilizaciju te je podržao referendume u Ukrajini, odnosno područjima koje su pod ruskom okupacijom. / Izvor: vecernji.hr

Ističe da je Putinov govor tipičan za vođu grupe koja je upala u takav tip nezrelog regresivnog funkcioniranja.

– Savršeno barata sa svim nesigurnostima, strahovima, promjenama koje radi kod visokih generala. Dakle rekao bih savršena manipulacija koja nažalost ne vodi postizanju nekih realnih ciljeva, nego jednoj dugotrajnoj destrukciji društva, rekao je doktor Bagarić.

Grafički prikaz tvrdnje Alberta Mehrabiana koji je tvrdio da u cjelovitom utjecaju jedne poruke sedam posto pripada govornom dijelu tj. riječima, trideset i osam posto glasovnom dijelu, odnosno
tonu glasa, moduliranju i drugim zvukovima, a čak pedeset i pet posto onome što
je neizgovoreno tj. neverbalnoj komunikaciji / Izvor: https://repozitorij.ufzg.unizg.hr

U zadnje vrijeme puno se govori i o njegovu zdravstvenom stanju. Na pitanje koliko ono utječe na donošenje ključnih odluka, naročito kada je riječ o nuklearnom oružju, Bagarić kaže:

– S mentalnog aspekta pitanje je gdje je granica nezrelosti. Naravno da uvijek ima jedan strukturirani dio ‘pa nećemo baš nuklearnu bombu’, međutim opasnost je velika jer on ne može više biti normalni pravi šef te grupe, on mora voditi te ljude u borbu, rekao je doktor Bagarić dodajući, ova destrukcija se zahuktala, ima svoju inerciju i teško se može zaustaviti.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
vijesti.hrt.hrrepozitorij.ufzg.unizg.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button