Svijet

Pripadnicima tzv. Armije BiH kazne smanjene sa 60 na 42 godine zatvora

Sud Bosne i Hercegovine donio je pravomoćnu presudu kojom su šestorica optuženih bivših pripadnika tzv. Armije BiH za zločine nad civilima na području Hadžića osuđeni na ukupno 42 godina zatvora.

Za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u logoru “Silos” u Tarčinu, školi u Pazariću i vojarni “Krupa” u Zoviku u obnovljenom postupku sudilo se Bećiru Hujiću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu.

Zatvorske kazne pripadnicima tzv. Armije BiH

Kazne pripadnicima tzv. Armije BiH

Kaziću je izrečeno deset, Hujić i Fadil Čović su osuđeni na po osam godina, Mirsad Šabić na šest, a Halid Čović i Nermin Kalember na po pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno za nečovječno postupanje, protuzakonito zatvaranje, uskraćivanje prava na suđenje zatvorenicima i odvođenje na prinudne radove. Za neke točke su oslobođeni, saznaje Detektor.ba.

Prvooptuženi u ovom predmetu bio je Mustafa Đelilović, koji je nedavno preminuo, a optuženom Šerifu Mešanoviću u odnosu na kojeg je zbog bolesti razdvojen postupak Sud BiH će izreći presudu danas, 11. lipnja.

Sva osmorica su prvostupanjskom presudom osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u objektima na području općine Hadžići.

Na po deset godina zatvora tom presudom osuđeni su preminuli Đelilović, nekadašnji predsjednik Kriznog stožera Općine Hadžići u odnosu na kog je obustavljen postupak, i Kazić, bivši zapovjednik Devete brdske brigade tzv. Armije BiH. Na po osam godina zatvora su bili osuđeni Fadil Čović, nekadašnji načelnik Stanice javne sigurnosti u Hadžićima, i Hujić kao upravnik “Silosa”, dok su de facto zapovjednik policije u Pazariću Šabić i zamjenik upravitelja u “Silosu” Halid Čović nepravomoćno osuđeni na po šest godina. Bivši upravnik u vojarni “Krupa” Mešanović osuđen je na sedam godina, a nekadašnji stražar Kalember na pet godina zatvora.

Žalbeno vijeće je uvažilo žalbe Tužiteljstva, obrane Đelilovića i Halida Čovića te ukinulo prvostupanjsku presudu u srpnju 2019. godine, dok je obnovljeno suđenje počelo u rujnu iste godine.

Na drugostupanjsku presudu nije dozvoljena žalba.

Ovo suđenje počelo je 2012. godine.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Hrvatskonebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button