Domovina

Poglavar Islamske zajednice u BiH šokirao: Ako treba mi Bošnjaci ćemo oružjem braniti institucije BiH

Izjava poglavara Islamske zajednice sugerira kao da je BiH država samo jednog naroda – muslimanskih Bošnjaka. Prema Daytonskom sporazumu, Bošnjaci su samo jedan od tri konstitutivna naroda, a jedan od njih su i Hrvati koji imaju kao najstariji i danas najmalobrojniji narod u toj državi najmanje jednako pravo na BiH, kao i Bošnjaci i Srbi.

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović izložen je žestokim kritikama nakon što je u jednom intervjuu spomenuo mogućnost novog oružanog sukoba u toj zemlji.

Reis Kavazović kazao je, u intervjuu za lokalnu televiziju MTV Igman iz Sarajeva, emitiranom proteklog vikenda, kako je sadašnje stanje u zemlji teško, a posebice je veliki izazov za Bošnjake koji moraju biti spremni braniti državu kako su to činili i tijekom rata od 1992. do 1995., piše narod.hr

“Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ‘92, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, izjavio je reis Kavazović.

Izjave naišle na osudu

Istaknuo je kako nitko ne treba imati iluzije da će Islamska zajednica šutjeti pred pritiscima i pred planovima koji bi mogli ugroziti mir i suverenitet BiH te sigurnost Bošnjaka.

Njegove su izjave odmah naišle na osude, koje je prvi izrekao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. U komentaru na Twitteru ustvrdio je kako se reis Kavazović danas ponaša poput pokojnog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića odnosno kako je “spreman žrtvovati mir za BiH”.

Osudama reisovih izjava u ponedjeljak se pridružio i Hrvatski narodni sabor (HNS), na čijem je čelu Dragan Čović.

Iz te su koordinacije hrvatskih stranaka u BiH priopćenjem iskazali “zgražanje nad ratnohuškačkim ponašanjem i zapaljivom retorikom vjerskog lidera”, a pritom su istaknuli kako se teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini nikada ponovno ne smije dovesti u pitanje.

Međunarodnu su zajednicu, kao i bošnjačke političare, pozvali da i oni osude Kavazovićevu izjavu i time jasno demonstriraju svoju potporu očuvanju stabilnosti i mira BiH. “U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtijevamo hitnu i javnu ispriku povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara”, stoji u priopćenju HNS-a.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button