Zanimljivosti

Ovo su najskuplji i najjeftiniji gradovi za život 2022. godine

Prema godišnjem istraživanju Economist Intelligence Unita (EIU) najskuplje svjetske metropole za život u 2022. godini su New York i Singapur. Popis se ove godine razlikuje od one iz 2021. prije svega jer su visoke cijene energenata udvostručile stopu inflacije u glavnim svjetskim gradovima.

Povratak Singapura na vrh popisa nije iznenađenje jer je taj grad bio drugi najskuplji grad 2021. godine, a čak osam puta u proteklih 10 godina broj jedan. Kako su se stvari promijenile, prošlogodišnji lider skupoće Tel Aviv pao je na treće mjesto, dok je Sidney ušao u prvih 10.

palm trees facing body of water
Slika: Tel Aviv – Izrael, se nalazi među 10 najskupljih gradova za život u 2022.g.

Top deset najskupljih gradova za život u 2022. sada izgleda ovako:

  1. New York,
  2. Singapur,
  3. Tel Aviv,
  4. Hong Kong,
  5. Los Angeles,
  6. Zürich,
  7. Geneva,
  8. San Francisco,
  9. Pariz i
  10. Kopenhagen.
time lapse photography of city during night time
Slika: Atlanta SAD. Jačanje valuta bio je jedan od čimbenika koji je podigao gradove na rang listi. Šest od osam bili su američki gradovi, predvođeni Atlantom koja je sa 42. pala na 46. mjesto na popisu 172 grada. Foto: unsplash

Američka valuta je naglo ojačala u odnosu na skoro sve ostale budući da su Federalne rezerve SAD povećale kamatne stope i nagovijestile da će doći do daljnjeg rasta, prenosi N1.

Gradovi u zemljama u kojima je nacionalna valuta oslabila, pali su na popisu najskupljih gradova. Tokio i Osaka završili su na 37., odnosno 43. mjestu, u odnosu na 13. i 10. gdje su bili u 2021. godini. Najviše su pali Stockholm i Luksemburg za po 38 mjesta – na 99. i 104. mjesto.

Slika: Gradski pejzaž Damaska ​​u Siriji s džamijom Omayyad. Damask u Siriji i Tripoli u Libiji zadržali su titule najjeftinijih gradovi u anketi. Foto: unsplash

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
n1info.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button