DomovinaPovijest

Legendarnim povikom ‘Oba su pala’ Filip Gaćina je ušao u legendu

Filip Gaćina pokličem ‘Obadva, obadva, oba su pala!’ prilikom slavnog obaranja dva aviona JNA izazvao je opće oduševljenje. Kao pirotehničar poginuo je prije 23 godine.

Iako neki možda i ne znaju ime Filipa Gaćine, u Hrvatskoj zasigurno nema onih koji nisu čuli  za ovaj legendarni povik koji je oslikavao motivaciju i želju hrvatskog vojnika u pobjedi agresora.

Naime, rušenje dva zrakoplova JNA kod Šibenika bila je zapravo simbolička prekretnica na samom početku Domovinskog rata, koja je pokazala hrvatskom narodu da je moguća pobjeda nad znatno nadmoćnijim neprijateljem.

Autor legendarnog pokliča ‘Obadva, obadva, oba su pala!’ Filip Gaćina preživio je cijeli Domovinski rat, da bi na današnji dan 1998. godine poginuo prilikom razminiravanja terena od eksplozivnih sredstava kao zaposlenik postrojbe za razminiravanje “Mungos.” U polju smrti nagazio je na protupješačku minu PROM-2. Da tragedija bude veća, to razminiranje je trebao biti posljednji pirotehničarski teren.

U rujnu 1991. trećina Hrvatske bila je okupirana, a hrvatske snage doživljavale su poraz za porazom. Prva velika pobjeda u Domovinskom ratu bila je rujanska bitka za Šibenik. Rušenje aviona snimljeno je u mjestu Zečevu nedaleko od Rogoznice. Snimka je obišla Hrvatsku i svijet moralno i simbolički postala je jedna od najvažnijih u ratu za slobodu. Legendarne kadrove snimio je snimatelj amater Ivica Bilan.

Njegov povik: “Obadva, obadva… Oba su pala!” utkan je zlatnim slovima u hrvatsku povijest i postao je svojevrsni simbol otpora srpskoj agresiji. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button