Domovina

Predrag Matanović:Bio je teško ranjen odmah ujutro, ali je ostao u Oluji. Poslije podne istoga dana je poginuo.

Predrag Matanović poginuo je 4. kolovoza 1995. godine, kao zapovjednik 2. pješačke bojne “Banijska oluja”, 2. gardijske brigade Gromovi na području Češkog sela-Kolonije za vrijeme VRA Oluja, nakon što je smrtno pogođen krhotinom minobacačke granate.

Predrag je u prijepodnevnim satima bio ranjen, ali nije htio otići s bojišnice nego je i dalje hrabro vodio svoje Gromove iz 2. bojne, sve dok u poslijepodnevnim satima nije smrtno pogođen.

Predrag Matanović je početkom velikosrpske agresije i jugokomunističke vojske dragovoljno pristupio u obranu napadnute domovine Hrvatske u prosincu 1990. godine kada se prijavio u postrojbe MUP-a RH, a po osnivanju Jedinice za posebne namjene PU Sisak u veljači 1991. godine postaje njezinim pripadnikom.

Pri osnivanju postrojbi Zbora narodne garde RH u Sisku pristupa  2. bojni 2. »A« brigade ZNG-a te biva raspoređen na dužnost zapovjednika 1. pješačke satnije.

Prva bojna iskustva stekao je na Banovini (Glina, Dragotinci, Kozibrod, Komarevo, Blinjski Kut, Slana, Glinska Poljana), zatim sudjeluje u borbenim operacijama na dubrovačkom bojištu, zadarsko-novigradskom i ličkom bojištu, te u vojno-redarstvenoj operaciji ‘Oluja’.

Godine 1992. na dubrovačkom bojištu tijekom napada na neprijateljske položaje biva teško ranjen, ali se nakon liječenja vraća u postrojbu i uskoro postaje zapovjednik 2. pješačke bojne „Banijska oluja, 2. gbr Gromovi.

Prošao je brojne borbe i akcije i u svakoj se istakao nevjerojatnom hrabrošću, a svaka njegova akcija bila je junački čin ili izniman borbeni pothvat. Bio je moralna vertikala i uzor svakog svog suborca i vojnika, istinski i cijenjeni vođa.

Za svoj doprinos u Domovinskom ratu više puta je nagrađivan i odlikovan: Redom kneza Domagoja s ogrlicom za junački čin u ratu, Redom Nikole Šubića Zrinskog, također za junači čin u ratu, Redom bana Jelačića za uspješno organiziranje i ustrojavanje postrojbi u Domovinskom ratu, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992., medaljom »Oluja«, pisanom pohvalom Predsjednika RH, pisanom pohvalom zapovjednika I. ZP OS RH, dvjema nagradama samokresom od zapovjednika 2. gardijske brigade, te Zlatnom plaketom »Grom«.  Posmrtno mu je dodijeljen čin brigadira pješaštva.

Gradsko vijeće Petrinje na prijedlog Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, 2015. u Petrinji preimenovalo je Ulicu Slatina u Ulicu “Pukovnik Predrag Matanović”.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button