Povijest

Dan kada su Splićani JNA poručili – dosta teroru!

Radnik škvera Ivan Begonja iščupao je s transportera JNA mitraljez te ga razbio.

Građani Splita šestoga svibnja 1991. godine ustali su protiv JNA koja je u travnju počinila masakr u Borovom Selu te držala pod blokadom selo Kijevo u dalmatinskoj Zagori. Istodobno srpske paravojne postrojbe takozvane Martićeve milicije, neometano počinju terorističke napade na Kijevo i ostala mjesta u okolici te blokirajući prometnice.

Splitom se proširilo buntovno raspoloženje, a Nezavisni sindikat Brodosplita pozvao je radnike da se upute pred Banovinu, gdje je tada bilo sjedište Vojno-pomorske oblasti JNA, na prosvjed. Putem su im se pridružili i radnici iz svih splitskih poduzeća te brojni građani.

Oko 11 sati prosvjednici su stigli pred zgradu VPO koju su čuvala dva oklopna transportera, jedan s istočne i jedan sa zapadne strane, a kordon hrvatskih policajaca postavio se između banovine i revoltiranih građana. Masa je zahtijevala deblokadu Kijeva čije je stanovništvo u obručju jugo-armije danima bilo bez hrane, vode i lijekova. U jednom trenutku radnici i građani probili su kordon nakon čega je nastao opći metež koji je rezultirao penjanjem prosvjednika na oklopni transporter, hrvanjem s vojnikom koji je bio u transporteru za mitraljezom i povremenim pucnjevima. U naguravanji i pucnjavi poginuo je 19-godišnji Saša Gešovski, makedonski ročnik u JNA.

Sa zgrade Banovine skinuta je jugoslavenska, a istaknuta hrvatska državna zastava. Radnik škvera Ivan Begonja iščupao je s transportera JNA mitraljez te ga razbio. Strasti su se smirile tek oko 17:30 sati kada je tadašnji načelnik PU Split izjavio da je Split opet miran grad.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button