DomovinaVijesti

PLJUŠTE OTKAZI ZBOG ODBIJANJA CJEPIVA! Stavljeni su pred zid!

PLJUŠTE OTKAZI…Filip Perković, donedavno učitelj fizike u Osnovnoj školi Vidici dobio je vanredan otkaz jer se nije htio prilagoditi novim epidemiološkim mjerama. Nije se htio cijepiti ili svaki drugi dan testirati, smatrajući da je to napad na njegove osobne slobode.

O prekidu radnog odnosa zbog odbijanja testiranja i odbijanja cjepiva već smo pisali OVDJE. Ljudi, jednostavno, NEMAJU PRAVO IZBORA!!! O svojoj situaciji razgovarao je s novinarima portala ŠibenikIn.

Kako je krenula cijela ta priča s vašim otkazom?

– Krenulo je provođenje anticovid mjera, a ravnatelj se njih išao striktno držati i postavio zaštitara na ulazu školu. Kako nisam mogao ulaziti u školu iz vlastitih uvjerenja, ostao sam bez posla. Da objasnim svoj stav. Meni te mjere od početka nisu sjele. Pandemija traje dvije godine, donosile su se razne odluke, a zapravo se ništa konkretno u vezi bolesti nije postiglo sa njima, ništa pozitivno se nije dogodilo. Na kraju sam stavljen pred zid.

Nisam mogao izbjeći neku odluku ili prilagoditi joj se, nego sam morao ili-ili. Pisao sam ravnatelju dopis mogu li ja na nekakav drugačiji način držati nastavu učenicima, mogu li se testirati na slinu. Ništa mi nije odgovoreno, samo me na ulazu dočekao zaštitar. Ravnatelj mi je samo slao opomene, a nikakve druge komunikacije s njim nije bilo.

Kojeg dana niste mogli ući u školu?

Dakle, 22. studenog prvi put nisam mogao ući u školu. Radim u školi samo tri dana, preciznije ponedjeljak, utorak i srijedu. Bio sam u to vrijeme i bliski kontakt oboljelog, pa sam išao u izolaciju, kasnije nakon vađenja antitijela dobio potvrdu kao ‘vjerojatni slučaj’. Javio sam to ravnatelju i rekao mu da sljedeći tjedan dolazim na posao, i da imam potvrdu da sam ‘vjerojatni slučaj’, ali da je ne želim pokazivati zaštitaru jer mi je to ponižavajuće već da je dovoljno što sam ravnatelju rekao. Nisam htio pristati da te potvrde moram pokazivati zaštitaru poput nekog kriminalca.

(Zbog nemogućnosti ulaska nekoliko puta se na Vidicima pred ulazom u školu okupila manja skupina prosvjednika).

PLJUŠTE OTKAZI ZBOG ODBIJANJA CJEPIVA! Stavljeni su pred zid! www.crodex.net
PLJUŠTE OTKAZI ZBOG ODBIJANJA CJEPIVA! Stavljeni su pred zid!

Jeste prije toga imali problema s ravnateljem?

U školi na Vidicima sam radio od početka školske godine i s ravnateljem Reljom do uvođenja tih mjera imao sam skroz dobar odnos. On se strogo drži tih pravila i to je jedini problem, nikakvih osobnih problema nismo imali. Sa ljudima se ne smije ponašati kao sa robotima, kao sa brojevima, zato sa ljudima uvijek treba razgovarati i pokušati pronaći neko rješenje.

Što znači vanredni otkaz?

Vanredni otkaz znači da sam ja povrijedio i grubo prekršio ugovor prema Zakonu o radu. U školu nisam ni ušao od tad, odradio sam nekoliko satova on-line, tako da ne znam kako sam ja to prekršio bilo što. Redovito sam dolazio pred školu ali mi nije omogućen ulazak i bio sam spriječen u normalnom obavljanju posla. O otkazu sam obaviješten pismenim putem 10. siječnja. Napisao sam žalbu ravnatelju i školskom odboru o tome, kako nalaže procedura. Ako oni ništa od te moje žalbe ne uvaže, vidjet ću kako dalje i što mogu poduzeti. Ipak, u ovim novim okolnostima i razmišljanjima o potrebi mjera, očekujem dosta od žalbe.

Što vas je u svemu tome najviše pogodilo?

Mislim da sve te mjere koje su donesene nisu usklađene sa hrvatskim zakonima i Ustavom. Mislim da krše puno stavki iz Ustava. Već 1. članak Ustava kaže: „… zajednica slobodnih i ravnopravnih državljana“. Sve je bio povrijeđeno. Moja radna prava i sloboda su ugroženi. Dakle, najviše me smeta to što ne mogu ići slobodno raditi i ugrožena je egzistencija moje obitelji jer sam ja jedini zaposlen i ovaj posao je naš jedini izvor prihoda.

Primjerice, za otići na utakmicu na Poljud između Hrvatske i Rusije u studenom 2021. tražio se test. Imao sam slobodnu odluku hoću li se testirati i otići, ili ne. Karte su se rasprodale pa na kraju nisam išao. U ovom slučaju sa školom doslovno su mi rekli da moja obitelj i ja nećemo jesti ako se ne testiram. To je zapravo ucjena i to me u svemu najviše smeta.

PLJUŠTE OTKAZI ZBOG ODBIJANJA CJEPIVA! Stavljeni su pred zid! www.crodex.net
Filip Perković, donedavno učitelj fizike u OŠ Vidici dobio je vanredan otkaz jer se nije htio prilagoditi novim epidemiološkim mjerama!

Počelo se naveliko pričati kako će uskoro te covid potvrde uskoro biti ukinute. Kako se zbog toga osjećate?

– Osjećam se prevareno! Osjećam da se uopće nisam morao naći u ovakvoj situaciji. I to što se priča o ukidanju mjera govori koliko sve te mjere nisu imale smisla i koliko su diskriminirale ljude.

Jeste li antivakser?

Cijepljenje smatram vlastitim izborom. Nisam antivakser, i za donijeti odluku cijepiti se ili ne, čekao sam da se cjepivo što bolje razvije pa da odlučim. Imam i troje djece, i sva su cijepljena sa redovnim cjepivima. Protiv svega što treba i zdravstvene knjižice su im ispunjene. Protiv korone nisu.

No, mislim da smo svi, i cijepljeni i necijepljeni izmaltretirani mjerama koje nisu uopće epidemiološke jer ne čine apsolutno ništa za naše zdravlje, već su čisto diskriminacijske, uništavaju naše društvo, i nisu donijele nikakvog rezultata. Po svojoj savjesti i uvjerenjima, vjerskim i moralnim, u obranu svih nas, sam zauzeo stav da na sve to kažem NE!

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button