Domovina

Plenković još prije 4 godine upozoren na Facebook i cenzuru!

Dok je Rusija upozorila da Facebook nije uklonio sadržaje koji su “raspirivali vjersku mržnju, sadržavali nepouzdane ili opasne informacije za maloljetnike ili su promicali terorističke ili ekstremističke organizacije”, s druge strane Facebook ima poseban program koji omogućuje slavnim i moćnim osobama da zaobiđu pravila te društvene mreže, donosi narod hr čiju objavu djelomično prenosimo.

Australija

U studenome je Australija najavila uvođenje zakona kako bi natjerala velike društvene mreže da daju pojedinosti o korisnicima koji objavljuju klevetničke komentare. Australska Vlada razmatra opseg odgovornosti platformi kao što su Twitter i Facebook za klevetnički materijal objavljen na njihovim stranicama. Najava dolazi nakon što je najviši sud u zemlji presudio da se izdavači mogu smatrati odgovornima za javne komentare na internetskim forumima.

Brazil

Brazilski Vrhovni sud presudio je u kolovozu 2020. da Facebook i Twitter širom svijeta moraju blokirati brojne profile. U obrazloženju se navodilo da su preko tih profila širene lažne vijesti i poticano na mržnju, te pisane prijetnje protiv sudaca saveznog suda.

Poljska protiv cenzure

Poljska je početkom godine najavila zakon kojim bi se velike tehnološke tvrtke novčano kažnjavale svaki put kada bi protuustavno cenzurirali zakonitu slobodu govora na društvenoj mreži.

Dok dio država polazi od stajališta da tehnološke divove treba kazniti jer nisu uklonili takozvani “govor mržnje”, Poljska zauzima drugačiji pristup i brani slobodu govora i mišljenja. Poljska se protivi uklanjanju sadržaja ili blokiranju računa ako sadržaj na njima ne krši poljski zakon.

“Često su žrtve pod ideološkom cenzurom čiji se sadržaj uklanja ili blokira”, istaknuo je Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro jasno poručivši da je pravna inicijativa osmišljena u svrhu borbe protiv cenzure.

Europska komisija upozorila na vrijednosti slobodnog izražavanja

Jedna od osoba koju su tehnološki divovi nemilosrdno blokirali bio je bivši američki predsjednik Donald Trump.

Na tu masovnu cenzuru digitalne oligarhije kojom su zahvatili bivšeg američkog predsjednika reagirali su Njemačka, Francuska, ali i Europska komisija upozorivši na vrijednosti slobodnog izražavanja.

Facebookova dvostruka mjerila

Dok je Rusija upozorila da Facebook nije uklonio sadržaje koji su “raspirivali vjersku mržnju, sadržavali nepouzdane ili opasne informacije za maloljetnike ili su promicali terorističke ili ekstremističke organizacije”, s druge strane Facebook ima poseban program koji omogućuje slavnim i moćnim osobama da zaobiđu pravila te društvene mreže.

Dailymail je otkrio da je taj program nazvan ‘XCheck’ stvorio popis slavnih osoba koje su izuzete od primjene određenih pravila. Određene filmske zvijezde, voditelji talk showa, intelektualci, slavne internetske osobe i svi koji imaju velik broj pratitelja, pokriveni su ‘XCheckom’ na Facebooku i Instagramu.

“Jedan od temeljnih razloga zbog kojih sam se pridružio Facebooku jest to što vjerujem u njegov potencijal da bude duboko demokratizirajuća snaga koja svima omogućava jednak građanski glas”, napisao je u dokumentu Samidh Chakrabarti, izvršni direktor koji je vodio jedan Facebookov tim. “Stoga me jako brine postojanje različitih pravila za različite ljude”, poručio je, navodi Dailymail.

Promašeni koncept ‘fact-checkinga’

Zahvaljujući raznim medijima koji za sebe tvrde da su specijalizirani za “fact checking”, te su im tehnološki divovi omogućili cenzuru na društvenim mrežama, na udaru se, posebno od početka pandemije koronavirusa, našao niz uglednih znanstvenika, poduzetnika, medija…

Prof. dr. sc. Valerije Vrček, predstojnik Zavoda za organsku kemiju bogate znanstvene karijere, upozorava na medijsku eliminaciju onih ljudi, stručnjaka ili znanstvenika, koji se svojim procjenama ne uklapaju u službeni protokol javnozdravstvenih politika.

“Riječ je o profesorima, nobelovcima, akademicima: Luc Montaigner, Michael Levitt, John Ioannidis, Peter Gotzsche, Martin Kulldorff, Sucharit Bakhdi, Jay Bhattacharya, Robert Malone, Ira Bernstein, David Livermore, Carl Heneghan…“, nabraja prof. Vrček, te podsjeća na Deklaracije znanstvenika koje su se našle pod medijskom blokadom.

“Ti su primjeri znak za uzbunu jer mediji koji se oglušuju na apele vrhunskih znanstvenika prema definiciji ne rade u interesu općega dobra”, zaključuje prof. Vrček.

Apel BMJ-a za prestanak cenzure

Urednici britanskog medicinskog časopisa The British Medical Journal, jednog od najstarijih medicinskih časopisa u svijetu, BMJ, nedavno su poslali otvoreno pismo Marku Zuckerbergu tražeći ga da prestane s cenzurom i “provjerom činjenica” koje njegovi suradnici izvršavaju nad BMJ člancima. BMJ nije prvi časopis čije članke cenzuriraju takozvani “provjerivači činjenica” vezano za objave o koronavirusu.

Školski primjer oduzimanja prava na znanstvenu radoznalost je sukob prof. dr. sc. Matka Marušića, profesora imunologije, i portala Faktograf.hr. Profesor Marušić u ljeto prošle godine javno je zastupao stajalište prema kojem je koronavirus “pobjegao” iz kineskoga laboratorija u Wuhanu. Tada je to bila zabranjena tema pa su vlasnici istine profesora Marušića proglasili teoretičarom zavjere, njegovim je tekstovima ograničena vidljivost, a intervjui s Hrvatske radiotelevizije bili su uklonjeni iz dostupne arhive.

Žalba prof. dr. sc. Marušića pučkoj pravobraniteljici je odbijena, čime je institucija ombudsmana javno odustala od radnji koje sprječavaju diskriminaciju.

Iza Faktografa stoje ljudi koji nisu znanstvenici, liječnici ili doktori medicine već novinari, koji navodno “raskrinkavanju lažne vijesti”.

Istaknimo također da Faktograf opstaje i zahvaljujući velikim donacijama (troškovi za 2020. iznose 1.709.078 kuna) koje dobivaju od Googlea i raznih inozemnih nevladinih organizacija, ali po novinarima Faktografa – nema mjesta sumnji u objektivnost i točnost njihovog “raskrinkavanja lažnih informacija”.

Udruga U ime obitelji još 2017. upozorila Plenkovića na cenzuru

Hoće li napokon reagirati i Andrej Plenković i to četiri godine kasnije – nakon što je udruga U ime obitelji ukazivala na cenzuru i politizaciju Facebooka?

Podsjetimo, udruga U ime obitelji uputila je još 2017. godine dopis predsjedniku hrvatske Vlade, Andreju Plenkoviću, tadašnjem ministru pravosuđa, Draženu Bošnjakoviću, te ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću, u kojem ih je pozvala da u najkraćem roku osiguraju prekid cenzure koju u Republici Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook.

Tada je Facebook masovno brisao objave svih korisnika te mreže koji se ne slažu s haaškom presudom i izražavaju vjeru u nevinost generala Slobodana Praljka i ostalih članova “šestorke”. Facebook i danas briše objave vezane uz istu temu, te blokira korisničke profile. Facebook time krši hrvatske zakone i Ustav, koji u članku 38. zabranjuje cenzuru, a jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.

U ime obitelji upozorila je 2017. i na činjenicu da osim građana Republike Hrvatske ista cenzura još u većoj mjeri pogađa Hrvate u Bosni i Hercegovini.

“Očekujemo od Vas da hitno zatražite od Facebooka da poštuje hrvatske zakone pod kojima posluje u Hrvatskoj i prekine cenzuru, koja je posljedica ili lažnih prijava ili politizacije Facebooka”, zaključuje se u dopisu.

U ime obitelji je na upit Novoga lista što bi Vlada trebala napraviti ako bi Facebook ignorirao njene zahtjeve odgovorila:

Svaka Vlada ima ustavnu obvezu sprječavati svaki oblik cenzure, a vladinim i državnim službama u kojima rade desetci tisuća stručnjaka i službenika prepuštamo da nađu konkretan način kako će hrvatskim građanima osigurati zaštitu od cenzure iznošenja povijesnih činjenica o pozitivnoj ulozi Hrvatske i HVO-a u ratu u Bosni i Hercegovini, osiguravajući da Facebook ne tretira hrvatske građane nimalo drugačije od njihovih sugrađana u drugim zemljama EU-a”.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button