SvijetVideo

Ovo nije rat u Ukrajini nego Pariz: Vjerovali ili ne ove scene nasilja nam dolaze iz “demokratske” Francuske

Predsjednik Francuske Macron, opijen pobjedom na izborima 2022., odlučuje da je vrijeme za reforme. Reforme koje padaju na teret državljana i useljenika u Petu Francusku Republiku. Neće sigurno bankarski sektor podnijeti teret.

Predsjednik je odlučio reformirati francuski popularni sustav “distribucije”, odlučivši da je potrebno podignuti dob za mirovinu sa 62 na 64 godinu života. Čak 70% posto stanovništva je bilo protiv te reforme, a opcija smanjenja iznosa mirovina ili povećanje doprinosa aktivnih radnika nije dolazila u obzir. Još bi veći nemiri izbili.

Bojeći se da prijedlog zakona možda neće biti usvojen, političari su perfidno iskoristili ustavnu odredbu – članka 49.3 – kako bi zakon proveli na silu, prije glasovanja. Mnogi političari su se usprotivili takvom načinu donošenja zakona, ali vlast nije bilo briga.

Nemiri su izbili odmah nakon izglasavanja zakona.

U nastavku teksta možete vidjeti nekoliko video zapisa koji najbolje pokazuju kako su građani odgovorili na novi zakon. Poznati twiteraš @WallStreetSilv objavio je 20. ožujka video koji prikazuje “miran” početak prosvjeda.

Zatim je neuvjerljivi Macron odlučio zabraniti prosvjede u centrima gradova (21. ožujka), a ljuti građani su to odlučili “prihvatiti”. Francuski državljani su poznati po tome da “slušaju” uredbe predsjednika.

Dodatno je građane razbjesnilo nasilno ponašanje vladinih službenika (policajaca) prema prosvjednicima. Prosvjedi su se proširili na dvjesto gradova.

Sljedeće snimka je uznemirujuća, i ne prikazuju rat u Ukrajini nego Pariz. Mnogi tvrde da je Pariz nekoć bio lijep grad.

Ovakvo izgleda centar Bordeauxa zadnjih dana.

Dio građana Francuske, takozvana klasa buržoazije, to je klasa koju su komunisti masovno pogubili 1945. u Hrvatskoj, i noveau riche, to je klasa novo obogaćenih u Hrvatskoj, nije pokazala poseban interes za prosvjed. Nastavili su sa svojim životom kao da se ništa ne događa.

U Francuskoj se trenutno odvijaju prave bitke, kao u srednjem vijeku na poljanama između prosvjednika i policajaca.

Koliko se još može nastaviti ovakvo stanje beznađa, kaosa i prosvjeda? Hoće li vlada i predsjednik Macron odstupiti ili će se dogoditi nova revolucija? Policajci su već počeli napuštati položaje, jer ne žele poginuti za interese bankara Macrona. Snimka u nastavku teksta prikazuje napuštena policijska vozila.

Očigledno je Macron mislio da će se reforme dogoditi bez bijesa građana. Možemo sa sigurnošću reći da ovi prosvjedi neće stati ako Macron ne povuče zakon o dobi za mirovinu, a mnogi ga prosvjednici već uspoređuju s Lujom XVI.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button