Magazin

Osveta (ni)je rješenje?

Zašto osveta može biti kobna, najbolje dočarava donja priča

Jednoga dana zmija je ušla u stolarsku radionicu. Dok se provlačila slučajno se ogrebala o pilu i prokrvarila. Preplašila se, uzvratila i počela gristi pilu.

Međutim, krvarila je sve jače. Zbunjena i u panici dodatno je uzvratila još žešćim napadom te se omotala oko pile. Htjela ju je tako ugušiti svojim tijelom. Međutim, kako je, omotana, stiskala pilu sve jače, njezine rane bivale su sve dublje. Na kraju je iskrvarila i izdahnula…

Kada nas netko u životu povrijedi i mi možemo upasti u zamku i htjeti se osvetiti i uzvratiti istom mjerom, a tako još više produbljivati svoje rane. Puno teže je oprostiti, no opraštanje je jedini ispravan put prema iscjeljenju naših rana.

Ovako možemo sagledavati i naš svakodnevni osobni i društveni život u našoj zajednici, radnom okruženju, lokalnoj zajednici, zavičaju, narodu. Neki ljudi i pojave su jednostavno takvi kakvi jesu (kao pila iz ove priče). Ne treba se opterećivati istima jer tako najviše štetimo sebi, a teško da ih možemo promijeniti.

Treba ih zaobići, izdignuti se i graditi svoj život što dalje od njih i od takvih, koji ranjavaju i uništavaju, ili barem umanjiti maksimalno njihov destruktivan utjecaj. Sa takvima se ne može graditi, a i ne treba. Trebaju novi ljudi, novi način, makar išli graditi sve ispočetka, a možda upravo tako i bude. Do tada raditi na sebi i oko sebe, oko svojih bližnjih, da ne bi završili kao zmija iz gornje priče.

Ponovljeni zakon (30, 15-20):

15Život ili smrt

»Gledaj! Danas preda te stavljam: život i sreću, smrt i nesreću. 16 Ako poslušaš zapovijedi Jahve, Boga svoga, koje ti danas dajem – ako ih poslušaš ljubeći Jahvu, Boga svoga, hodeći njegovim putovima, vršeći njegove zapovijedi, njegove zakone i njegove uredbe, živjet ćeš i razmnožit će te Jahve, Bog tvoj, i blagoslovit će te u zemlji u koju ulaziš da je zaposjedneš. 

17 Ali ako se srce tvoje odvrati i ne poslušaš, nego zastraniš i budeš se klanjao drugim bogovima i njima iskazivao štovanje, 18 ja vam danas izjavljujem da ćete zaista propasti; nećete dugo živjeti na zemlji u koju ćete, prešavši Jordan, ući da je zaposjednete. 

19 Uzimam danas za svjedoke protiv vas nebo i zemlju da pred vas stavljam: život i smrt, blagoslov i prokletstvo. Život, dakle, biraj, 20 ljubeći Jahvu, Boga svoga, slušajući njegov glas, prianjajući uz njega, da živiš ti i tvoje potomstvo. Ta on je život tvoj, tvoj dugi vijek, da bi mirno mogao boraviti na zemlji za koju se Jahve zakle ocima tvojim: Abrahamu, Izaku i Jakovu da će im je dati.«

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button