DomovinaPovijest

OBILJEŽENA 28. OBLJETNICA MASAKRA ARMIJE BIH NAD HRVATSKIM CIVILIMA I BRANITELJIMA NA STIPIĆA LIVADI

Obilježava se obljetnica zločina počinjenog od strane pripadnika tzv. Armije BiH koji su 28. srpnja 1993. godine ubili i masakrirali 39 hrvatskih civila i vojnika. Za ovaj monstruozni zločin do dan danas još nitko nije odgovarao. Ivan Rogić je, uime organizatora kazao kako u općini Jablanica danas živi 500-ak Hrvata, i to uglavnom u župi Doljani, dok ih je 1991. godine na tom području bilo 2.220… piše braniteljski-portal.com

OBILJEŽENA 28. OBLJETNICA MASAKRA ARMIJE BIH NAD HRVATSKIM CIVILIMA I BRANITELJIMA NA STIPIĆA LIVADI

OBILJEŽENA 28. OBLJETNICA MASAKRA ARMIJE BIH NAD HRVATSKIM CIVILIMA I BRANITELJIMA NA STIPIĆA LIVADI
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je stipicalivadabranitelji.webp
Obljetnica zločina tzv. Armije BiH na Stipića livadi

Na Stipića livadi iznad Doljana, općina Jablanica, u utorak, 28. srpnja 2021., obilježena je 28. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja. Brojna izaslanstva, vojna i civilna, položila su vijence i zapalila svijeće za sve stradale. Mnoštvo vjernika je i ove godine pristiglo na Stipića livade kako bi odali počast žrtvama i sudjelovali na svečanoj svetoj misi. Misno slavlje predvodio je fra Nikola Kozina, župni vikar u župi Sv. Franje Asiškoga u Gučoj Gori uz koncelebraciju petnaest svećenika i sedam bogoslova hercegovačke franjevačke provincije i Bosne Srebrene. Pjevanje na misnom slavlju je vodio Tomislav Raič, mladomisnik iz Jablanice. U svečanom programu nazočnima se obratio general zbora Stanko Sopta, a pročitana su imena stradalih na Stipića livadi i Doljanima.

Ivan Rogić je, uime organizatora godišnjice, kazao “kako za zločin počinjen od strane pripadnika Armije BiH koji su 28. srpnja 1993. godine ubili i masakrirali 39 hrvatskih civila i vojnika do dan danas još nitko nije odgovarao”. Naveo je i kako u općini Jablanica danas živi 500-ak Hrvata, i to uglavnom u župi Doljani, dok ih je 1991. godine na tom području bilo 2.220.

Bivši logoraš Marinko Ljoljo kazao je kako je “nevjerojatno to što još nitko nije odgovarao za zločin počinjen na Stipića livadi, iako je taj slučaj, kako ističe, odavno bio jasan i argumentiran”. Smatra kako tu postoji više razloga, a jedan od njih je “nebriga suda, tužiteljstva i politike”.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatska vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Neka se nikad ne zaboravi sjećanje na naše stradalnike i žrtvu koju su podnijeli, a obiteljima stradalih, za malu utjehu, neka ostane nada u skoro rasvjetljivanje istine i procesuiranje počinitelja ovog zločinačkog masakra.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
braniteljski-portal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button