Domovina

Mišetić: Armija BiH prekršila je Ženevsku konvenciju korištenjem Starog mosta kao potpore vojnim naporima

Luka Mišetić, američki odvjetnik hrvatskih korijena koji redovito komentira političke aktualnosti Bosni i Hercegovini, na Twitteru je napisao da je bošnjačka Armija BiH prekršila protokol 53 Ženevske konvencije (koji se odnosi na zaštitu kulturnih dobara i bogomolje) jer je upotrebljavala mostarski Stari most u svojim vojnim djelovanjima, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Mišetić je ovu tezu iznio replicirajući na Twitteru novinaru Aleksandaru Brezaru. Brezar je suradnik Euronewsa, Guardian, Washington Posta, Haaretza, Poyntera.

Njegove tekstove redovito objavljuje i sarajevski portal Analiziraj.ba u čijem je impresumu Brazar naveden kao autor.

Brezar je napisao, povodom jučerašnje obljetnice rušenja, da je mostarski Stari most smatran “vojnom metom.”

“Ako se dobro sjećam – ICTY naveo da ga je tzv. Armija BiH (ABiH) koristila za prebacivanje oružja i streljiva s jedne strane rijeke Neretve na drugu”, napisao je Brezar.

Nakon toga se Brezar pita je li to bilo dovoljno da opravda uništavanje UNESCO-ve svjetske baštine, te sam daje odgovor – “nikada”.

Brezaru je odgovorio Mišetić kroz argumentaciju da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju utvrdio da je Stari most bio vojna meta i da je njegovo uništenje nudilo jasnu vojnu prednost.

-Ako smatrate da je njena kulturna vrijednost bila veća od vojne prednosti, onda je tzv. Armija BiH prekršila član 53 Protokola i Ženevske konvencije upotrebom Starog mosta kao podrške svojim vojnim naporima. To je izričito zabranjeno člankom 53. Protokola. Ne možete imati oboje. Ako je tzv. Armija BiH trebala riskirati most kako bi podržala svoje napore, onda je njegovo gađanje bilo legitimno, odgovorio je Mišetić Brezaru.

Mišetić je dodao da ako ne treba most, onda korištenje kulturnog spomenika poput Starog mosta za potporu ratnim naporima predstavlja kršenje Ženevskih konvencija.

Mišetić je u tweet ovima priložio fotografiju u kojoj je prikazan protokol 53 Ženevske konvencije koji se odnosi na zaštitu kulturnih dobara i bogomolje.

“Zaštita kulturnih dobara i bogomolja

Ne dovodeći u pitanje odredbe Haške konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba od 14. svibnja 1954. i drugih relevantnih međunarodnih instrumenata, zabranjeno je:

(a) počiniti bilo kakva neprijateljska djela usmjerena protiv povijesnih spomenika, umjetničkih djela ili mjesta bogoslužja koji čine kulturnu ili duhovnu baštinu naroda;

(b) koristiti takve predmete kao potporu vojnim naporima;

(c) učiniti takve predmete predmetom odmazde”, stoji u protokolu 53 Ženevske konvencije.

Mišetić je posebno naglasio dio iz protokola 53 koji kaže da je zabranjeno koristiti spomenike kulture kao potporu vojnim naporima.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button