Crna kronikaSvijet

Njemačka: Obvezno cijepljenje do ožujka? “Neophodno” za obuzdavanje 4 vala. Tako kažu!

Njemačka je u utorak počela razmatrati uvođenje obveznog cijepljenja protiv koronavirusa , nakon što je novi kancelar Olaf Scholz rekao da su potrebna za obuzdavanje žestokog četvrtog vala pandemije.

Nakon razgovora s kancelarkom Angelom Merkel i čelnicima 16 njemačkih država, Scholz je rekao kako želi da parlament glasa o tom pitanju prije kraja godine.

“Previše ljudi nije cijepljeno”, rekao je Scholz za televiziju Bild. Uvođenje obveznih cjepiva opravdano je “da nas sve zaštiti”.

Trebalo bi uvesti obvezna cijepljenja “početkom veljače ili ožujka, tako da sada moramo brzo krenuti“, rekao je Scholz, obećavši da će zastupnicima biti dopušteno glasovati po svojoj savjesti. Općenito, od zastupnika se očekuje da glasaju sa svojim strankama o ključnim pitanjima, ali za etički osjetljiva pitanja mogu se napraviti iznimke kako bi se zastupnici mogli voditi samo svojom savješću.

Na sastanku je Scholz dao osobnu podršku ovoj mjeri. Rekao je da je “svjestan da je bilo međustranačkih rasprava” među zastupnicima o tome da cjepivo postane obvezno, rekao je izvor.

Uvođenje obveze cijepljenja bila je vruća tema u Njemačkoj nakon što je Austrija najavila isti potez. Ranije je to bilo isključeno u Njemačkoj, ali strahovi rastu zbog dramatičnog četvrtog vala Covida i novootkrivene varijante Omicron.

Prema izvorima njemačkog časopisa  Spiegel, Scholz je rekao da će obvezna cijepljenja morati stupiti na snagu “kada svi budu imali realne šanse da budu cijepljeni dvaput”.

Što se još događa u Njemačkoj?

Scholz, Merkel i čelnici 16 njemačkih država razgovarali su o strožijim ograničenjima kako bi se riješila rekordna stopa zaraze koja je navodno prepuna odjela intenzivne njege. Među mjerama o kojima se razgovaralo bilo je zatvaranje barova i klubova te ograničavanje velikih događanja.

Nekoliko teško pogođenih njemačkih regija već je otkazalo božićne sajmove i zabranilo necijepljenima pristup javnim prostorima kao što su teretane i rekreacijski sadržaji. 

Novi kancelar rekao je da će do Božića stanovništvu Njemačke biti dostupno 30 milijuna cjepiva protiv Covida – i da će to pomoći u obuzdavanju plime.  

Prema njemačkim medijima, Scholzov je stav zabraniti necijepljenim osobama pristup većem broju područja javnog života, uključujući maloprodaju koja nije neophodna.

Sve to dolazi nakon što je najviši njemački sud presudio da su hitne mjere poput policijskog sata i zabrane kontakta, usvojene tijekom pandemije, legalne, što je možda otvorilo put vlastima da ponovno uvedu stroža ograničenja ako to situacija zahtijeva.

Sad samo čekamo koji će izgovor pronaći premijer Andrej Plenković kako bi se uvelo obvezno cijepljenje u Hrvatskoj. Poznavajući ga već o toj temi intenzivno razgovara sa Božinovićem i ostalim “stručnjacima”.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button