Svijet

Evo koja zemlja od danas COVID-19 tretira kao gripu!

Novim odlukama potpuno je uklonjeno i praćenje kontakata s grupama oboljelih od COVID-19. Ministarstvo zdravstva Španjolske odlučilo je epidemiju COVID-19, koja traje već dvije godine, od sada tretirati kao gripu, te ukinuti osnovne mjere, javlja Anadolija, a prenosi bljesak.info

Prema odlukama Povjerenstva za nadzor i strategiju javnog zdravstva koje su stupile na snagu danas, lakši ili asimptomatski slučajevi više nisu u okviru obvezne karantene. Iako odluka o karanteni i dalje vrijedi za one koji rade na strateškim poslovima poput domova zdravlja, domova za starije i nemoćne osobe ili zatvora, uposlenici u svim ostalim djelatnostima nastavit će svoj svakodnevni život iako imaju COVID-19.

Za zaražene osobe koje rade na spomenutim strateškim poslovima karantena će trajati pet dana. U slučajevima kada su simptomi “umjereni” ili “visoki” kod onih koji imaju pozitivne testove na virus primjenjivat će se odmor kod kuće prema nalazu obiteljskih liječnika, kao i kod teške gripe. Novim odlukama potpuno je uklonjeno i praćenje kontakata s grupama oboljelih od COVID-19.

Evo koja zemlja od danas COVID-19 tretira kao gripu!
crodex.net
Foto: Pixabay

Uvjereni da je faza epidemije prevladana, španjolski zdravstveni stručnjaci objavili su da će od sada na COVID-19 biti fokusirani samo oni koji se liječe u bolnici i oni iz ranjivih grupa (stariji i kronični bolesnici). Od 10. veljače ukinuta je obveza nošenja maski na otvorenom, koja je u zemlji uvedena 24. prosinca 2021. U Španjolskoj, gdje je od početka epidemije zabilježeno 11,4 miliona slučajeva, život su izgubile 102.392 osobe.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je u posljednjih 14 dana otkriveno 181.307 slučajeva zaraze, prosječan slučaj zaraze COVID-19 na 100.000 ljudi je 386, a u posljednjih sedam dana umrle su 182 osobe.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button