Magazin

Muči li Vas pretjerano razmišljanje?

Pretjerano razmišljanje znači razmišljanje o nečemu na načine koji su štetni. Što Biblija kaže o pretjeranom razmišljanju? Kako se možemo boriti protiv toga?

Razmišljate li toliko puno o nečemu da zbog toga osjećate snažnu zabrinutost ili ste pod stresom? Iako je dobro razmišljati i analizirati stvari, štetno je za naše dobro pretjerano razmišljati o nečemu.

Bog nam može pomoći kako u kontroliranju naših misli i razmišljanja i može nam donijeti mir u svakoj situaciji. Što Biblija kaže o pretjeranom razmišljanju? Učenje o ovome može nam pomoći u nadvladavanju pretjeranog razmišljanja i pronalaska mira uma.

Što je pretjerano razmišljanje?

Pretjerano razmišljanje znači razmišljanje o nečemu na načine koji su štetni. To uključuje pretjerano fokus na negativne misli, kroz prebivanje u mislima, odnosno kroz razmišljanje o problemima umjesto o rješenjima ili kroz zabrinutost, odnosno kroz odabir osjećaja tjeskobe umjesto vjerovanja da će nam Bog pomoći.

Svaka situacija koja nas brine, ako ne pazimo i ako ne kontroliramo o čemu razmišljamo, može nas navesti na to da pretjerano razmišljamo o toj situaciji. Na primjer, možda trebate donijeti značajnu odluku u vezi vaših odnosa ili posla. No toliko razmišljate o potencijalnim rezultatima da jednostavno ne možete donijeti odluku. Možda se pripremate za neki važan događaj, kao što je važno obiteljsko okupljanje ili prezentacija na poslu, no opsesivno razmišljate o planovima koji su vezani za te događaje i brinete se o tome što bi se moglo dogoditi. Možemo pretjerano razmišljati o nečemu kada smo suočeni s kompleksnim problemom, kojeg onda pokušavamo riješiti sami, bez da pitamo Boga za pomoć. Zbog pretjeranog razmišljanja možemo se osjećati bespomoćno, kao da smo ”zaglavili” u proživljavanju negativnih misli, koje prolaze kroz naš um.

Što Biblija kaže o pretjeranom razmišljanju?

Kralj David opisuje stres od pretjeranog razmišljanja u Psalmu 6, gdje piše sljedeće: „Duša je moja vrlo uzdrhtala, a ti, Gospodine, dokle ćeš se još srditi? Iznemogoh od uzdisanja; svaku noć namačem postelju svoju, suzama svojim natapam prostirku svoju. (Psalam 6, 3; 6) No nakon toga, u 9. stihu David slavi Boga zbog pomoći: „Vapaj moj uslišit će Gospodin, Gospodin će primiti molitvu moju.“ (Psalam 6, 9)

Psalam 42, 5 dodatno nam objašnjava koliko pretjerano razmišljanje može biti štetno za dušu i daje nam rješenje za taj problem: „Zašto si žalosna, dušo moja, što uzdišeš u meni? Čekaj Boga, jer ga još slavim, mojega spasitelja i Boga.“ Krist u Matejevom evanđelju 11, 28-30 naglašava iscrpljenost koja dolazi iz životnog stresa, kojem doprinosi i pretjerano razmišljanje: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.“ Ovdje nas Krist potiče da odmor od pretjerano razmišljanja i ostalih stvari koje nam uzrokuju stres pronađemo u Njemu.

Kološanima 3, 2 nas potiče: „Za onim gore težite, ne za zemaljskim!“ Biblija nas isto tako uči da je moguće preuzeti kontrolu nad našim vlastitim mislima. U 2. Korinćanima 10, 5 apostol Pavao piše sljedeće: „…i svaku oholost koja se podiže protiv spoznaja Boga i zarobljavamo svaki um na pokornost Kristu.“ Mir uma i učinkovitu borbu protiv pretjeranog razmišljanja pronalazimo tako što zarobljavamo svaku misao i stavljamo je pod Kristovu vlast.

4 moćna načina za borbu protiv pretjeranog razmišljanja

Mada je pretjerano razmišljanje nešto s čim se nije lagano nositi, Biblija nam nudi četiri moćna načina, uz pomoć kojih se možemo suočiti s pretjeranim razmišljanjem i dobiti mir uma.

1. Zamolite Duha Svetoga neka vam obnovi um.

Rimljanima 12, 2 nam savjetuje sljedeće: „Ne suobličavajte se ovomu svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.“ Kada pretjerano razmišljamo, naši umovi mogu ući u petlju ponavljajućih misli, što nam može više štetiti nego koristiti. Tome se možemo oduprijeti tako što ćemo zamoliti Duha Svetoga neka nam redovito obnovi um. Duh će nam pomoći svaki puta kada Ga zamolimo za pomoć. Mudro je zatražiti pomoć Duha na početku svakoga dana, kako bismo redovito mogli vidjeti situacije i stvari iz jasne perspektive. Tijekom vremena možemo surađivati s Duhom Svetim, kako bismo razvili kvalitete koje Biblija naziva ”plodovima Duha” u Galaćanima 5, 22-23.

2. Pretvorite svoje brige u molitve.

Filipljanima 4, 6-7 nas potiče na sljedeće: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu“. Svaki puta kada primijetite da počinjete biti zabrinuti jer pretjerano razmišljate o nečemu, zarobite tu misao i molite se u vezi nje. Nemojte prebivati u tjeskobnim mislima.

Umjesto toga, razgovarajte s Bogom o onome što vas muči. Zamolite Boga za pomoć u toj situaciji i zamolite Ga da vam da mir u toj situaciji. Tjeskobna briga samo troši vašu energiju, no molitva uvijek djeluje, jer kroz molitvu pozivamo Boga u naše situacije. Odaberite svjesno da ćete vjerovati da će Bog odgovoriti na vaše molitve, na načine koji su za Boga najbolji i u Božje vrijeme.

Kada brige postanu uporne, nastavite uporno moliti i slijedite savjet koji je napisan u 1. Solunjanima 5, 17: „Bez prestanka se molite!“ Što se više budete molili kada budete zabrinuti, to ćete s vremenom više nadvladavati pretjerano razmišljanje. Molitvom se usredotočujemo na Boga, a Krist nas u Matejevom evanđelju 6, 33-34 uvjerava da je molitva Bogu znatno bolja od tjeskobne brige: „Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.“

3. Koncentrirajte se na pozitivno razmišljanje.

Pretjerano razmišljanje može uzrokovati da vaše misli izmaknu kontroli. Tomu se možete oduprijeti kroz pozitivno razmišljanje. Filipljanima 4, 8-9 nas potiče: „Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu! Što ste naučili, i primili, i čuli, i vidjeli na meni – to činite i Bog mira bit će s vama!“ Biblijski stihovi o pozitivnom razmišljanju pokazuju da možemo biti bliže Bogu ako odaberemo pozitivno razmišljati, što će nas dodatno osnažiti u nadvladavanju pretjeranog razmišljanja i produbit će naše povjerenje u Boga.

4. Budite mirni.

Umjesto da dopustimo da naši umovi budu pretrpani različitim mislima, bolje je odabrati počinak uma, što možemo ostvariti kroz meditiranje na činjenici da je Bog uvijek s nama. Psalam 46, 10 nas ohrabruje: „Budi miran i znaj da sam ja Bog.“ Kada vjerujemo Bogu ne trebamo pretjerano razmišljati, jer znamo da će se Bog boriti za nas u svakoj situaciji. Izlazak 14, 14 nas uči sljedeće: „Jahve će se boriti za vas. Budite mirni!“ Možemo poboljšati naše sposobnosti kako umiriti um kroz razvijanje navika redovite molitve i meditacije. U procesu molitve i meditacije, naša će vjera rasti, što će nam pomoći da više vjerujemo Bogu i da u miru s Njim budemo mirni.

Zaključak

Učenje onoga što nam Biblija kaže o pretjeranom razmišljanju daje nam potrebnu mudrost, koja nam je potrebna kako bismo zaustavili tjeskobne i stresne misli. Dok vježbamo načine kako nadvladati pretjerano razmišljanje, s vremenom ćemo iskusiti više mira i bit ćemo svjesniji Božje prisutnosti, bez obzira na okolnosti s kojima se susrećemo.

Autorica: Whitney Hopler; Izvor: Crosswalk.com, prenosi novizivot.net.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.novizivot.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button