Domovina

STIPO MLINARIĆ SASUO ISTINU U LICE JANDROKOVIĆU I SVIMA ONIMA KOJI ŽELE ZABRANITI ODRŽAVANJE REFERENDUMA

Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti poručili su u srijedu da neće podržati izmjene Ustava koje se tiču referenduma, a Most HDZ-u poručuje da mu pokušaj izmjena neće proći i da od podrške odustaju oni koji su mu do sada „asistirali“.

Izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu definirale bi se teme za koje se ne može raspisati referendum. Time bi Ustavni sud, ističe se u prijedlogu HDZ-a, dobio ovlast proglasiti nedopuštenim referendum ako sadržaj referendumskog pitanja nije u skladu s općim načelima i najvišim vrednotama ustavnog poretka utvrđenim u članica 1. i 3, Ustava. Ustavni bi sud promjenama Ustavnog zakona dobio i ovlast proglasiti referendum  nedopuštenim i u onim slučajevima kad je referendumsko pitanje u isključivoj nadležnosti Hrvatskog sabora, predsjednika Republike ili Vlade Republike Hrvatske. Prema prijedlogu HDZ-a, Ustavni bi sud također dobio ovlast predreferendumske ocjene ustavnosti pitanja. To znači da bi taj sud mogao ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja već nakon objave referendumske inicijative, prije nego se počnu prikupljati potpisi. Ovim prijedlogom se Ustavnom sudu daju ovlasti koje su u suprotnosti sa 1. člankom ustava da ”vlast proizlazi iz naroda” .Podsjećamo da Ustavni suci nisu nikakvi suci. Većina njih nije nogom kročila u sud, u životu nisu vodili nijedan sudski predmet nego su birani političkom linijom i političkom trgovinom HDZ-a i SDP-a.

Na ovaj skandalozan prijedlog žestoko je reagirao saborski zastupnik DP-a i ratni heroj Stipo Mlinarić Ćipe :

”Glasno i jasno kažem da Domovinski pokret neće podržati promjenu Ustava kojom se hrvatskom narodu oduzima sloboda izjašnjavanja putem referenduma. Ovim rigoroznim izmjenama želi mu se oduzeti i onu jedinu nadu koju je imao – da mogu skupiti potpise i odlučivati o promjenama u državi.

Zašto se ne donese zakon da na izbore mora izaći minimalno 40 posto glasača, pa ne bi u Saboru ni sjedila ova vladajuća većina?!”

Selak Raspudić: Onemogući li se referendum, preostaje samo ulica

Zastupnica Marija Selak Raspudić (Most) upozorila je u srijedu kako građanima, ne budu li imali priliku kanalizirati svoju volju kroz referendume, jedno preostaje ulica. „Onemogućimo li jedin institucionalni kanal izražavanja građanske volje u vremenu krize koja predstoji, jedino što im ostavljate je ulica“, kazala je u saborskoj raspravi da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, a što je predložilo 92 zastupnika. Povodom toj inicijativi označila je Mostov referendum o covid potvrdama, a ciljem spriječiti „na jesen mogućnost angažiranog, institucionalnog kanaliziranja građanskog bunta kroz referendumske inicijative“. „Kratkoročne posljedice toga su ulični nemiri“, izjavila je, navodeći kako građanima, ne budu li imali priliku kanalizirati svoju volju kroz referendume, jedno preostaje ulica.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button