Domovina

Milanović: Pregovori o izbornoj reformi propali zbog pokušaja unitarizacije BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da “ako se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja”,piše Dnevnik.ba.

Naime, pregovori o reformi Izbornog zakona BiH kojima je cilj bio provesti presude Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava propali su jer lider SDA Bakir Izetbegović nije mogao prihvatiti da hrvatski narod u BiH nesmetano bira vlastite političke predstavnike. 

Izetbegoviću i SDA cilj je zadržati mogućnost da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, sve članove srpskog i kluba nacionalnih manjina u federalnom Domu naroda te barem jednu trećinu izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. Time bi Bošnjaci ovladali cijelim entitetom Federacija BiH te s dvije trećine vlasti na razini države BiH.

Iz Milanovićevog ureda je priopćeno kako su pregovori propali zbog onih koji ne mogu prihvatii legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine.

„Pregovori o izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini opet su propali zbog onih koji ne razumiju suštinu Daytonskog sporazuma, ne priznaju ravnopravnost i konstitutivnost za sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i ne žele prihvatiti i dozvoliti legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine.

Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sustavnim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine”, poručio je Milanović jasno adresirajući odgovornost za porpast pregovora na sarajevske bošnjačke političke stranke predvođene SDA Bakira Izetbegovića.

“Na žalost, rade to svjesno i ciljano, na štetu Bosne i Hercegovine”, dodao je Milanović.

Bez izmjena izbornog zakona, naglasio je, nemoguće je održati izbore u Bosni i Hercegovini koji će osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata. 

“Ukoliko se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja“, poručio je predsjednik Republike Hrvatske.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button