Domovina

Milanović o SAD-u: Krivo mi je što sam bio za Bidena… Demokrati su se pretvorili u svitu ideologa, teoretičara identiteta

Predsjednik Republike Zoran Milanović odgovarao je na pitanja novinara nakon što je obišao sajam knjige Interliber u Zagrebu. Govorio je o AZ mirovinskom fondu koji se povukao od preuzimanja udjela u Fortenovi, a komentirao je i američke izbore.

Milanović je rekao da ne vjeruje da će bivši republikanski predsjednik Donald Trump ponovno biti kandidat te stranke na predsjednički izborima, naglasivši da je on bio protiv njega te da je otvoreno bio za aktualnog demokratskog predsjednika Joea Bidena te da mu je „sad krivo što je bio za ikoga“.

”Demokrati se pretvorili u svitu ideologa, teoretičara identiteta”

Predsjednik je rekao da su njemu demokrati „povijesno, strukturno i ideološki bliži“, no da su se pretvorili u jednu „sluđenu svitu ideologa, teoretičara identiteta koji zapravo ne znaju gdje je kraj“, javlja Hina.

I Milanović je kao političar zagovarao pitanja poput LGBT prava i različitosti, „međutim u jednom trenutku moraš znati koliko društvo u kojem živiš“ može „progurati“.

Milanović je dodao i da je prestao čitati zapadni tisak poput New York Timesa, Financial Timesa, Economista i Washington Posta, kazavši da njihovo novinarstvo „ne valja“.

O Fortenovi

”Bio bih sretan da su to preuzeli mirovinski fondovi, ali oni isto moraju voditi računa o nekim kriterijima. O tome odlučuju samo oni”, izjavio je Milanović.

Komentirao je i izjave premijera Andreja Plenkovića u vezi s Fortenovom.

”On voli prijetiti bezveze i u prazno, prozivati SOA-u, kao ona bi trebala znati što se događa. To je neodgovorno kad imaš toliku moć i odgovornost u rukama. Imao sam je i ja, ali ne bi mi palo na pamet da kažem odite pitat SOA-u. SOA nije KGB, nije ni CIA. To je jedna demokratski nadzirana sigurnosna agencija koja štiti ustavni poredak, Hrvatsku od raznih stvarnih ili potencijalnih neprijatelja”, izjavio je, među ostalim, Milanović.

Kazao je i da ništa ne zna o arapskom investitoru.

”On je kupio te dionice, to je to. Ne znam, stvarno ne znam. Za mene je bitno da ta Fortenova nastavi raditi”, rekao je Milanović.

Novinari su od hrvatskog predsjednika tražili komentar na pismo Majki Srebrenice koje su ga kritizirale zbog negiranja genocida, a on im je na sebi svojstven način odgovorio:

Mislio sam da je to dostojanstvena udruga majki poginulih, ubijenih u Srebrenici. To su sada već žene koje su u visokim godinama. Ako su tada bile majke, a njihovi sinovi vojnici, to su stare žene koje su se držale dostojanstvenost i nadam se da nisu pale u klješta beskrupuloznih unitarističkih muljatora iz Sarajeva. Ako jesu biće mi jako žao. Ali što je problem? Ja nikada nisam negirao razmjere ubojstva i maskara u Srebrenici, to mi ne pada napamet. To je kao da neko negira holokaust kao takav. Ali pravne kvalifikacije, to je nešto drugo. Nismo u nekom kalifatu ili teokratskoj državi da se ne smije o stvarima otvoreno govoriti. Ja ništa ne negiram, rekao je Milanović.

Kazao je i da već više od 20 godina na školovanje u Hrvatske dolaze časnici i dočasnici vojske BiH. Šest stotina vojnika iz BiH u uniformama s činovima prošli su kroz hrvatski sustav obrazovanja, a među njima je bilo barem 200 Bošnjaka.

Na pitanje novinara hoće li se odazvati sjednici Antikorupcijskog vijeća o INA-i kazao je da ne mora na to otići, javlja HRT.

”Ali volio bih dobiti bar malo nekakve konture razloga i smisla moga svjedočenja, osim da se netko zabavlja. Imam ja vremena, imam ga više nego premijer. Ali što bih ja tamo trebao reći? Tko je ubio Kennedyja? Tko je držao ljestve,” upitao je Milanović i kazao među ostalim da upravo zato i postoji predsjednički imunitet.

”Očekujem da mi se pristupi na drugačiji način, a ne da to dolazi iz medija. Stvar je u tome da ja nemam tamo što reći”, kazao je.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button