PovijestDomovina

Markuš:I kad zadnji od nas ode, molim vas, nastavite s pisanjem. Neka žive vječno, heroji Vukovara

Ratni heroj Damir Markuš je omiljena osoba u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj. Na svom Facebooku se osvrnuo na posljednje dana obrane i proboj iz Vukovara.

”16.11 na 17.11.1991 krenula je skupina nas od 38 u proboj, prema Vinkovcima. Od 44 hosovaca sa Sajmišta, taj dan na liniji nas je bilo 8. Od tih 8 samo dvojica nisu ranjavani. Ostali, ili izašli u prvom konvoju teških ranjenika, ili poginuli, ili ranjeni ostali u Vukovarskoj bolnici. Dio je iza nas pokušao proboj, nažalost, nisu uspjeli.

Na ovoj slici se već vidi po nama, na licu, da je jasno da Vukovar više ne možemo braniti. Ostali smo bez protuoklopnih sredstava, a i ljudi. Svaki dan nas sve manje. Što poginuli, što ranjeni, što ”nestali”. Ja sam prvi s lijeva, do mene čuči Vlado Karešin pa Viktorin Jurić Paša (njegov fotoaparat) i Igor Široki, također snajperist.

Krenuli smo, ni dan danas mi baš nije jasno kuda i kako, zahvaljujem se Bogu, ali uspjeli smo doći do slobode, Vinkovaca. Pri odlasku, najgora je misao bila kako iza nas ostaju ranjenici u bolnici, koji ne mogu u proboj. Što će biti s njima? Teško je bilo očekivati ženevsku konvenciju, jer, svaki dan su imali mrtve na sve strane. Slijedila je osveta, na nemoćnima .

Kažu svi kako kukuruz nikad nije bio tako visok. To i vjetrić koji je njihao kukuruz i time stvarao šumenje, pa nas zasjede nisu čule, a ni opazile. A minska polja? Ipak, rekao bi ja da je tu dragi Bog imao prste. Zato, danas, i svaki dan slavim život. Slavim i pričam o njima, onima koji su dali najviše, svoj život…

I kad zadnji od nas ode, molim vas, nastavite s pisanjem. Neka žive vječno, heroji Vukovara ! ” 

Damir Markuš Kutina

Damir Markuš – Kutina poznati je dragovoljac Domovinskog rata koji je kao vojnik satnije HOS-a branio Vukovar do njegovog pada. Tri puta je bio ranjen u Domovinskom ratu koji je završio kao pripadnik 5. gardijske brigade. Poznati je borac za prava branitelja Vukovara, pravo nošenja i isticanja ratnog grba slavne postrojbe HOS-a, kao i cijele istine o Domovinskom ratu, koju se neke (para)političke, paraobavještajne i medijske skupine nastojale diskreditirati nakon smrti predsjednika Tuđmana.

Kao hrvatski branitelj sudjelovao je u obrani Vukovara te je napisao knjigu “HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca”. Ta knjiga je, zajedno s onom Damira Plavšića, poslužila kao temelj za glazbeno-scenski spektakl “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku”.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button