Domovina

Marijan Knezović: Feniks je samo još ljepši nakon što se ponovo iz pepela rodi.

Hrvatska Republiko Herceg Bosno, neka je sretan i neka naredni budu još sretniji. Mi smo presretni da imamo za koga živjeti i tvoj čisti zrak u nadi udisati. Feniks je samo još ljepši nakon što se ponovo iz pepela rodi, objavio je Marijan Knezović, povodom obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne.

”Danas ona najljepša i najposebnija, bivša i buduća, ona koja srca mnogih ispunjava ljubavlju, dobrotom, idealizmom, romantikom, suosjećanjem, tolerancijom i upornošću slavi rođendan.

Ona rođendane već dugo slavi potajice. Mnogi koji se kunu kako su joj prijatelji i čuvari, prodaju ju za službeno auto, par javnih natječaja i sigurnu “državnu” plaću. Tu i tamo novcem poreznih obveznika uzmu kakav vijenac i pokoju svijeću. Prema njoj se ne odnose kao prema ljubavi, već kao prema ljubavnici. Ili djevojci za jednu noć.

S druge strane, gotovo je nemoguće izbrojati one koji za nju žive. Neki zbog njezinog imena danas nemaju nogu, neki ruku. Neki su ispunjeni olovom. Neki su mrtvi. Ali srce, srce imaju svi koji ju vole. Puno zemaljskih i nebeskih srca organizam njezine ljubavi ispunjava krvlju ponosa i žrtve.

Njezin rođendan danas se slavi u cijelome svijetu, u desecima država na gotovo svim kontinentima. Da, ona je svjetska dama. Sada spava. Odmara u galaksiji strpljenja i čeka dok opet ne dođe trenutak da pokaže svoju snagu i ljepotu.

Hrvatska Republiko Herceg Bosno, neka je sretan i neka naredni budu još sretniji. Mi smo presretni da imamo za koga živjeti i tvoj čisti zrak u nadi udisati. Feniks je samo još ljepši nakon što se ponovo iz pepela rodi”, objavio je Marijan Knezović.

Da nije bilo Hrvatske Republike Herceg Bosne, Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Hrvatskog vijeća obrane i svih onih koji su bili u takvoj jednoj političkoj, vojnoj i policijskoj strukturi, mi danas ne bismo imali Bosnu i Hercegovinu, niti bi hrvatski narod mogao maštati o svojoj jednakopravnosti na svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

Herceg Bosna je u proljeće 1994. godine unijela svoje temelje u tadašnju hrvatsko-bošnjačku Federaciju, uz nadu kako će taj entitet biti prostor za osiguranje pune institucionalne i teritorijalne ravnopravnosti Hrvata u BiH. Podsjećamo, i sama je Federacija Washingtonskim sporazumom i bila zamišljena na taj način, ali je u razdoblju koje je uslijedilo nakon okončanja rata došlo do nametanja niza promjena kojima su hrvatskome narodu oduzimana politička prava, a Federacija pretvorena u entitet u kojemu se svaka odluka može vrlo lako donijeti i bez glasova političkih predstavnika Hrvata. Istodobno, erozija političkih prava Hrvata nametnutim promjenama dovela je do situacije u kojoj jedan narod – bošnjački Hrvatima danas može birati izaslanike u Dom naroda, kao i člana Predsjedništva, a ukinuta je i odredba prema kojoj su u izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH klubovi naroda (bošnjački i hrvatski) odvojeno kandidirali po jednu osobu, kao i odredba kojom je bila potrebna većina u svakom klubu Doma naroda.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button