Magazin

Kripotvalute (pad FTX burze): Je li ovo kraj?

Slučajno ili ne, a samo nekoliko dana nakon nedavnog kolapsa FTX-a (druge najveće burze kriptovaluta), američka središnja banka najavila je 12-tjedni pilot projekt za tzv. novi digitalni dolar (engl. CDBC Central Bank Digital Currency), čije se uvođenje žurno priprema po većini središnjih banaka u svijetu

Negdje oko 300. godine prije Krista, bogati trgovac isplovio je vukući svoj dragocjeni teret preko svjetlucavog prostranstva Mediterana.

Njegova je pošiljka bila raznolika, uključujući rijetka krzna, fine dragulje po kojima je njegov narod Feničani bio poznat, kao i izuzetne tepihe i posteljinu koje su cijenili bogati kolekcionari. Ali usprkos tim veličanstvenim robama, njihova vrijednost je blijedjela u usporedbi s njegovom glavnom pošiljkom: tirskom ljubičastom bojom, jednom od najrjeđih roba na Zemlji.

Feničani | Hrvatska enciklopedija
Tir je bio, pored Sidona, jedan od najvećih trgovačkih gradova i luka antičke Fenicije. Osnovan je oko 2750. pr. Kr., tada na otoku, a danas na poluotoku. Danas je četvrti grad po veličini u Libanonu i jedna od najvećih luka u državi. 

U to je vrijeme ljudima bilo gotovo nemoguće proizvesti određene boje. Čovjek je mogao lako proizvesti boje nijansi koristeći materijale koji se lako nalaze u prirodi – lišće, sok, bobice, bube, ugljen, pa čak i urin – ali proizvodnja najdubljih plavih i ljubičastih nijansi bio je znatno veći izazov.

Rad uključen u stvaranje tirske ljubičaste boje bio je ogroman. Trebalo je prikupiti veliki broj točno određene vrste morskih puževa, čiju su krv zatim brižljivo vadili robovi. Nakon što je krv ostavljena da se peče na suncu duže vrijeme, osušeni ostaci tog procesa mljeveni su u fini pigment.

Slika: Čovjek je, u ta vremena, mogao lako proizvesti boje nijansi koristeći materijale koji se lako nalaze u prirodi – lišće, sok, bobice, bube, ugljen, pa čak i urin – ali proizvodnja najdubljih plavih i ljubičastih nijansi bio je znatno veći izazov.

Rijetkost dobivenog pudera opisanim postupkom, kao i bogata boja koju je proizvodio puder, učinili su ga vrlo traženom robom među članovima kraljevskih obitelji i imućnijih pojedinaca tih vremena. Njegova je vrijednost bila toliko značajna kada se trgovalo, da je opisivano kako vrijedi kao srebro po težini.

Slika: Zenon Kitijski, grčko-feničanski filozof iz Cipra. Zenon je smatrao kako su strasti iznimno štetne za čovjeka. Po njemu, postoje četiri osnovne strasti: tuga i zadovoljstvo (ove dvije strasti postoje u sadašnjosti), te strah i žudnja (okrenute su ka budućnosti). / Izvor Wiki

Trgovac i vlasnik broda koji je prevozio ovaj teret zvao se Zenon. A sudbina je odlučila da njegova izvanredna roba nikad ne stigne na svoje konačno odredište.

Povijest ne bilježi kako je Zenonova pošiljka izgubljena – bilo zbog piratstva, oluje, brodoloma ili nečeg drugog – sve što znamo jeste kako je u cijelosti izgubljena. Za neke bi to značilo događaj koji bi im uništio život. Međutim, za Zenona je to bilo upravo ono što će dovesti do ispunjenja njegove sudbine.

Nakon katastrofe, Zenon je tražio novi život i novu priliku u Ateni. Tu je napustio trgovački zanat, a na kraju će Zenon postati poznat kao jedan od najpoznatijih učenjaka svog vremena, kao i tvorac škole mišljenja poznate kao stoicizam: filozofije koja je preživjela gotovo dvije i pol tisuće godina, a koja se danas može pohvaliti nebrojenim milijunima sljedbenika diljem svijeta.

Zenonova nesreća bila je nužna. Bilo je potrebno da se s druge strane stvori nešto bolje. Volio bih da se svi danas prisjetimo ovog osjećaja, piše u svom blogu Leon Hill, suosnivač abundantia.co.

Slučaj pada FTX burze kriptovaluta

Siguran sam da ste do sada već čuli za nedavni pad kriptovaluta. To je događaj koji je rezultirao potpunim padom FTX-adruge najveće kripto burze na planeti — kao i mogućim bankrotom BlockFi-ja, nešto što mnogi (uključujući mene) očekuju da će biti objavljeno u sljedećih nekoliko dana.

Međutim, ostali su nejasni detalji, što je uzrokovalo ovu kripto katastrofu? Iako je na makrorazini to najvjerojatnije potaknuto velikim padom kripto tržišta, što je dovelo do toga da burze s prekomjernim zaduženjem ostanu bez kapitala i ne mogu vratiti zajmove. FTX je jednostavno bio prvi domino koji je pao, a sada će vjerojatno povući i druge burze sa sobom dok implodira.

FTX je burza kriptovaluta sa sjedištem na Bahamima. Burza je osnovana 2019. godine i na svom vrhuncu u julu 2021. imala je preko milijun korisnika i bila je treća po veličini burza kriptovaluta. FTX je osnovan u Antigvi i Barbudi sa sjedištem na Bahamima./ izvor

Milijuni pojedinaca koji su imali novac pohranjen na FTX-u (uključujući i mene) i mnoštvo institucionalnih ulagača koji su se kladili milijardama na platformi vjerojatno više nikada neće vidjeti svoj novac. Njegov bivši izvršni direktor Sam Bankman-Fried jednom se hvalio da FTX drži više od 5,5 milijardi dolara na burzi, ali njegov nedavni zahtjev za bankrot navodi njegovu ukupnu kripto imovinu u jadnoj vrijednosti od samo 659.000 dolara.

Poput kapljica kiše koje se susreću s blještavim tokom lave, milijarde dolara sada su se pretvorile u ništa. Zbog ove neizvjesne situacije, druge burze, uključujući BlockFi i AAX, od tada su zaustavile povlačenje klijenata, a Binance je prestao nuditi određene trgovinske opcije. Ovo je samo nekolicina primjera novih loših vijesti koje se sada pojavljuju gotovo svakodnevno.

Mnogi sada vjeruju da su to sve pokazatelji kako lešinari kruže iznad napuhanog leša cijele kriptoindustrije, spremni očistiti njezinu lešinu. Nakon godina pompe koja je uzrokovala pretjeranu inflaciju ove klase digitalne imovine, kraj je konačno blizu.

Dakle, je li kripto konačno mrtav? Jako sumnjam u to.

Dugo sam vremena vjerovao da je industriji potreban ovakav događaj kako bi se stado prorijedilo, da tako kažem – bilo je potrebno nešto poput resetiranja. Jednostavno zbog toga kako se tijekom godina poslovični trbuh kripto napuhao jer se sve više punio odvratnim digitalnim smećem.

Milijarde dolara upumpane su u beskorisne shitcoine kao što su Shiba Inu i Dink Doink, kao i u pretjerano razvikane NFT-ove. Digitalni predmeti koji nemaju apsolutno nikakvu vrijednost, nikakvu korisnost i ne pružaju apsolutno nikakvu korist društvu, osim što su nepostojani spekulativni predmeti koje njihovi kreatori mogu prodati, napuhati, a zatim ostaviti drugima da drže vreću kada im se cijene neizbježno sruše.

What is an NFT? - MintLife Blog
NFT, prevedeno sa engleskog jezika predstavlja nezamjenjivi token, koji je jedinstveni digitalni identifikator koji se ne može kopirati, zamijeniti ili podijeliti, koji je zabilježen u blockchainu i koji se koristi za potvrdu autentičnosti i vlasništva. Vlasništvo nad NFT-om je zabilježeno u blockchain-u i vlasnik ga može prenijeti, što omogućava prodaju i promet NFT-a.

Po mom mišljenju, NFT je najgori krivac u cijeloj ovoj ludosti. Gotovo nijedan NFT nije izbjegao da većina njihove vrijednosti bude potpuno izbrisana iz postojanja, na primjer u slučaju Justina Biebera koji je potrošio 1,3 milijuna dolara na Bored Ape NFT; komad “digitalne umjetnosti” koji danas vrijedi manje od sedamdeset tisuća—ukupni gubitak od gotovo 95%. Sada postoje doslovno milijuni priča o sličnim postotnim gubicima.

Ukratko, bilo je puno toga o industriji koja je trebala nestati. Gangrenozno salo koje se nakupljalo tijekom godina moralo se ukloniti, a trebali smo se podsjetiti čemu je kriptovaluta uopće namijenjena: siguran i decentraliziran način pohranjivanja i trgovanja vrijednosti.

Moj bi idealan ishod bio da na kraju ostanu samo s onim što se smatra digitalnim ekvivalentima zlata i srebra – bitcoin i ethereum – a sve ostalo neka nestane u zaboravu. Ne vjerujem da će se to dogoditi, ali znam da će ljudi ubuduće biti oprezniji u pogledu vrste kripto imovine u koju ulažu svoj novac.

I sve što je trebalo bila je mala katastrofa. Što je ponekad upravo ono što nam treba da počnemo iznova.

Dakle, po mom mišljenju: ne, kriptovalute nije mrtve. Međutim, lešinari kruže, procjenjuje Leon Hill, suosnivač Abudantia.co.

Uspostava tzv.CDBC-a (digitalne valute središnjih nacionalnih banaka) po svijetu

Slučajno ili ne, a samo nekoliko dana nakon kolapsa FTX-a, američka središnja banka najavila je 12-tjedni pilot projekt za svoj novi digitalni dolar, inače poznat kao digitalna valuta središnje banke (CBDC). I premda vremenski rok najavljenog pilot projekta zvuči prilično kratko, igrači koji sudjeluju u njemu definitivno nisu. U njemu sudjeluju Mastercard, US Bank, Wells Fargo, Citi i HSBC, samo su neki od njih.

Ali zato sada, više nego ikad, ne smijemo izgubiti vjeru u kripto.

Naravno, može biti teško ne osjećati pesimizam u ovakvim trenucima. I lako je slušati prokletnike koji sada proriču da je ovo kraj. Ali odustajanje sada će gotovo sigurno utrti put apsolutnoj dominaciji CBDC-ova pod kontrolom vlade i slabljenju jedine neovisne alternative koja je još uvijek u našem vlasništvu.

Zbog toga se još uvijek osobno kladim na kripto.

Zapamtite, kripto nas nije iznevjerio. Razmjene jesu. I ne trebamo razmjene da držimo ili koristimo ovu imovinu. A sigurno ne trebamo (niti želimo) vladinu alternativu njima.

Leon Hill, suosnivač, Abundantia.co.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button