Svijet

Kaos u Nizozemskoj: Masovni prosvjedi farmera blokirali Nizozemsku

Danas su prosvjedi poljoprivrednika u Nizozemskoj doživjeli vrhunac i gotovo cijela Nizozemska je blokirana.

Podsjećamo ,da bi smanjile emisije dušika, vlasti u Nizozemskoj propisuju radikalno smanjenje stočnog fonda. To je tamošnje poljoprivrednike izvelo na barikade i zaokuplja ovu zemlju, koja pripada u poljoprivredne velesile.

Stoga u posljednjih nekoliko tjedana poljoprivrednici izlaze na ulice, a stvari malo-pomalo izmiču kontroli. Autoceste su blokirane , na ulicama i pred vladinim zgradama u Haagu su traktori i krave, paljene su bale sijena, a pred kućama političara istovarivano je stajsko gnojivo, prenosi DeutscheWelle.

Kakva je trenutna situacija u Nizozemskoj?

– distribucijski centri i supermarketi su blokirani posvuda, police skoro prazne – nema farmi, nema hrane

-granica između Njemačke i Nizozemske zatvorena tonama gnojiva
– posvuda stanovništvo prosvjeduje sa stočarima i poljoprivrednicima

-ribari su stali uz stočare i blokiraju luke

Vladine sulude mjere bi mnoge farmere slomile i osjećaju se kao “žrtveni janjci” kojima se vlada koristi za svoje političke ciljeve.

“Napustite ove katastrofalne planove, razgovarajte s nama o fundamentalno drugačijoj politici. Nemojte da mirne akcije farmera prerastu u pobunu.”, zahtijeva Barth Kemp, jedan od najpoznatijih vođa protesta.

Poljoprivrednici su stavljeni pred svršen čin. “Stjerani su u kut sa svojim imanjima: uzmi ili ostavi! Uzmi novac koji nudi vlada i ugasi proizvodnju ili umiri polako. Poljoprivrednici ne žele ni jedno ni drugo.

Stvar je otišla tako daleko da je policija najavila da će svim sredstvima razbiti blokade te da je i vojska u pripravnosti.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button