Povijest

Dramatično Tuđmanovo pismo Izetbegoviću: “Uhvaćena je poruka dozapovjednika Merdana – uništiti svu živu silu u slavu uzvišenog All´aha dž.s…”

U kontekstu najava kako će predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nazočiti obljetnici dolaska konvoja Bijeli put u Novu Bilu važno je kazati kako je “Konvoj Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ predstavljao inicijativu kojom su vlasti RH i kasnije njegovi sudionici željeli skrenuti pažnju međunarodne javnosti u kakvim uvjetima se našla hrvatska manjina u potpunom vojnom okruženju snaga bosanskih muslimana. Sam konvoj, ali i ta humanitarna situacija, svjedoči nešto posve drugačije odnose i prilike koje su vladale u središnjoj Bosni između muslimanskog i hrvatskog naroda u periodu od 1992.-1994. godine u odnosu na logiku Haškog suda.

Piše: A.S./Viteški.ba 

Sporni vremenski okvir od 1992.-1994. na poseban način je zanimljiv iz razloga što je Republika Hrvatska na čelu s predsjednikom Tuđmanom zajedno s Hrvatima u BiH optužena i osuđena za udruženi zločinački pothvat prema Bošnjacima s elementima međunarodnog sukoba, odnosno agresije na državu BiH.

Ovaj dokument datira od 23.12.1993. godine, dakle godine za koju je u Haagu proglašen UZP. Protestno pismo predsjednika Tuđmana upućeno je predsjedniku Izetbegoviću kao reakcija na zbivanja koja se vežu za humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“.  Široj javnosti, a posebno hrvatskoj javnosti u središnjoj Bosni, svaka priča o humanitarnom konvoju za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu budi posebne emocije. Splet dobrih i loših sjećanja o tome što je taj konvoj značio za opkoljenu Lašvansku dolinu gdje su Hrvati u potpunoj izolaciji i blokadi proveli 248 dana.

Predsjednik Tuđman u svojoj reakciji konstatira određene činjenice koje se osporavaju i danas te upućuje predsjednika Izetbegovića na suradnju koju je potpisao i koju bi trebali imati.

U arhivskim dokumentima iz nastavka teksta naglašeno je  nekoliko važnih konstatacija iz pisma. 

…ne samo o okončanju rata i uspostavi mira u BiH nego i o budućoj suradnji i prijateljstvu hrvatskog i muslimanskog naroda, kao i njihovih državnih zajednica… – dakle Tuđman zagovara partnerstvo (prijateljstvo) naroda i država dakle Tuđman ne dovodi u pitanje državnost BiH, a prema logici tužiteljstva Tuđman je zagovarao nestanak muslimana i države BiH.

… dobro su vam poznati ciljevi akcije “Bijeli put“, a poznata vam je i činjenica da je sličan konvoj u organizaciji Veleposlanstva RBiH u Zagrebu, stigao u Maglaj bez i jednog incidenta… – dakle Izetbegoviću su poznati ciljevi humanitarne akcije.       

… za put od 100tinjak kilometara trebalo je je više od 10 dana, sudionici konvoja 50 sati su ostali na otvorenom polju na bosanskoj zimi bez valjana razloga…liječnicima nije dopušteno da ranjenicima u Novoj Biloj pomognu…pucalo se po običnim vozačima, liječnicima, svećenicima, časnim sestrama i novinarima.

…želio bih čuti objašnjenje zašto je otvorena vatra na prazne kamione pri povratku

…zašto je ubijen vozač Ante Vlaić i nekoliko osoba ranjeno

…uhvaćena je poruka dozapovjednika 3. korpusa ABiH Džeme Merdana…uništiti svu živu silu, uključivši žene, djecu i starce na prostoru …u tu svrhu upotrijebiti sva raspoloživa sredstva…u slavu uzvišenog All´aha dž.s…samo nekoliko sati prije stupanja na snagu primirja u BiH…

…postupci vaših vlasti i zločinačke akcije vojnih postrojbi uključujući i brojne strane plaćenike  suprotni su našim uzajamnim dogovorima i sporazumima …a položaj muslimanskih izbjeglica u RH uvelike ovise od raspoloženja naše vlasti. ali i hrvatske javnosti

…zašto je oteto 30 praznih kamiona i zašto su korišteni u vojnim operacijama protiv HVO-a…sve se to događalo dok su vođeni pregovori o miru i budućnosti i Vašeg i mog naroda.

Pismo Tuđmana

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button