Svijet

Kontroverzni ”humanitarac i epidemiolog” upozorava: ‘Pripazite na buduće pandemije, mogle bi biti opasnije od covida’

Kontroverzni bivši šef Microsofta i vrlo angažiran ”humanitarac” koji je najavio dolazak covida-19 danas upozorava da ovo nije zadnja velika pandemija s kojom ćemo se susresti – buduće će predstavljati puno veću prijetnju.

Kontroverzni suosnivač Microsofta Bill Gates, čovjek koji je još 2015. najavio katastrofu koju će donijeti pandemija, upozorava na nemilu budućnost u kojoj nas čekaju slični scenariji. Gates je prije sedam godina upozorio vlade svijeta da moraju biti spremne za potencijalnu pandemiju i na koncu se epidemija i dogodila- samo što ne znamo je li on imao ikakve veze s njom.

‘Ako u idućih nekoliko desetljeća išta pobije preko deset milijuna ljudi, onda će to prije biti zarazni virus nego neki rat’, upozorio je Gates tijekom Ted Talka 2015. te nadodao da smo ‘…svi ulili premalo sredstava u sustave koji mogu zaustaviti epidemiju. Drugim riječima – mi za nju jednostavno nismo spremni’.

Gates je u nekoliko navrata požurivao svjetske vlade da porade na sprečavanju širenja budućih zaraza i pandemija koje će, predviđa, biti smrtonosnije od ove sadašnje. ‘Dok svijet odgovara na izazov koji predstavlja virus što se munjevito mijenja, potreba za alatima koji će spasiti živote nikad nije bila veća’, rekao je Gates prošlog tjedna.

‘Naša iskustva u prošlih 20 godina naučila su nas da rano ulaganje u istraživanje i razvoj mogu spasiti živote i spriječiti najgore scenarije. Prije pet godina, nakon epidemije ebole i virusa Zika, naš fond je pomogao pokrenuti CEPI. Danas povećavamo našu posvećenost ovom pothvatu i ulažemo još 150 milijuna dolara kako bi CEPI-ju pomogli razviti sigurna i učinkovita cjepiva protiv novih varijanti koronavirusa te se pripremiti za, ili čak zaustaviti, sljedeću pandemiju.’ naveo je kontroverzni milijarder.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button