Ljepota i zdravlje

Kome normalnom može pasti ideja da “necijepljeni trebaju plaćati liječenje”?

Od početka aktualne krize, slušam novinare, stručnjake i političare, kako necijepljeni trebaju snositi troškove liječenja u slučaju da obole od Covida. Nisam ranije previše obraćao pažnju što govore, jer sam se duboko u sebi nadao da takvih pojedinaca nema previše. Međutim, nakon pritiska raznih stranih agencija gdje se pripremaju slične ideje, koje za cilj imaju podjelu u društvu, stvari postaju ozbiljne. Više o tome ne govore pojedinci, već mainstream mediji, koji pripremaju teren za nove eventualne pravne propise. piše Petar Jasak za logično.com.

U povijesti su samo nacisti dijelili društvo na temelju zdravstvenog statusa. Željeli su državu bez bolesnih, kao što danas “moderni umovi” žele državu bez necijepljenih. Da ih ipak podsjetimo zašto su im ideje i više nego upitne.

Zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj, ali i u gotovo čitavom svijetu se temelji na solidarnosti. Svi ga plaćaju, nadajući se da nikada neće biti bolesti i da će uplaćeni novac koristiti netko drugi. Slično je i s mirovinama. Tko ima sreće, živjet će dulje, a onaj tko nema, plaćat će mirovine prvom. Zato govorimo o osiguranju, a ne o plaćanje usluge.

Neoliberalno razmišljanje o plaćanju zdravstvenih usluga po principu (svatko za sebe) nije kompatibilno s modernom državom. Nehumano je i rizično, jer u konačnici svi ispaštaju, a usluge liječenja postaju preskupe. Sjedinjene države su očiti primjer, gdje je liječenje istih bolesti, deset, dvadeset i više puta skuplje nego u Europi. U svemu najviše profitiraju zdravstveni poduzetnici, a ne pacijenti.

Vratimo se na fizička i pravna lica koja šire ideju kako necijepljeni trebaju iz svog džepa plaćati svoje liječenje, a ne iz solidarnog fonda.

Zamislimo društvo u kojem je pojedinac 100% odgovoran za svoja djela, kako fizički, tako i materijalno. Sve što čini, za to i odgovara. Čemu bismo svjedočili? Nudimo vam par primjera:

PRIMJER 1. Vozili ste automobil brže nego je dozvoljeno i uzrokovali ste prometnu nezgodu gdje ste se ozlijedili. Netko zove hitnu pomoć kako bi vam pomogli, a oni jednostavno kažu “nećemo vas primiti jer ste bili neodgovorni i zbog brze vožnje trebate platiti iz svog džepa bolničke troškove” koje nemate. Ostajete na ulici i umirete.

PRIMJER 2. U bolnici su vam otkrili rak pluća. Popunjavate upitnik i napišete da ste pušač. Liječnik vas odbija liječiti, jer trebate uplatiti novac kojeg također nemate.

PRIMJER 3. Igrom slučaju su vam otkrili masnu jetru, koja može prijeći u cirozu i rak. Bolnica vas ne želi liječiti, jer imate 20 kg viška. Prema njima niste osobno odgovorni, iako ne znaju ništa o vašem metabolizmu tj. uzroku gojaznosti.

PRIMJER 4. Dobili ste šećernu bolest tipa 2. Nakon analize što kupujete i što jedete, što je danas dostupno, osiguranje vam ne želi platiti troškove liječenja, jer se na bankovnom računi vidi kako ste kupovali previše slatkiša u slastičarni.

PRIMJER 5. Zima je. Idete na skijanje. Slučajno padnete sa skija i povrijedite kičmu. Samo helikopter može doći po vas. Osiguranje javlja da ne pokriva troškove prijevoza zbog vašeg rizičnog ponašanja.

Možemo navesti još stotine sličnih primjera. Slobodno navedite i vi u vašim komentarima primjere koji raskrinkavaju slične pogubne ideje.

Solidarnost pri raznim vrstama osiguranja je civilizacijska tekovina, dokazano korisna za moderno društvo. Državu nije moguće voditi kao jedno privatno poduzeće. Državu čine svi. Sretni i nesretni, bolesni i zdravi, bogati i siromašni. Ne rušimo ono što smo stoljećima gradili.

Izvor:Petar Jasak/logično.com

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button