Domovina

VALENTIN INZKO NAPOKON ODLAZI !

Inzko ne zna što je legitimno predstavljanje, pravio bi spisak prava Hrvata, tvrdi da je presuda Ljubić provedena...

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je podnio ostavku koju je prihvatio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH.

Ostavka stupa na snagu 1. kolovoza, kada će na dužnost stupiti novi visoki predstavnik. A novi visoki predstavnik bit će Nijemac Christian Schmidt.

“Danas su u Sarajevu veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka”, kazali su iz OHR-a.

Rusija je bila protiv ove odluke.

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih naroda o odluci Upravnog odbora PIC-a. Do sada je Vijeće sigurnosti UN-a potvrđivalo imenovanje novog visokog predstavnika.

Valentin Inzko će u BiH ostati poznat kao ”veliki matematičar” jer je ”pri formiranju platforme veliku ulogu odigrao upravo odigrao on kada je promjenio zakone matematike, odnosno tvrdnjom da je 5 jedna trećina od 17, omogućio formiranje federalne vlade BiH bez legitimnih predstavnika Hrvata”.

Legitimno političko predstavljanje (konstitutivnih naroda), da pojasnimo Inzku, je načelo koje podrazumijeva postojanje jasne i nedvosmislene veze između konstitutivnih naroda i političkih dužnosnika izabranih u tijela vlasti za predviđena za nacionalno predstavljanje. U slučaju BiH to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Vlast koja nema vezu s biračima nije legitimna vlast. Tako danas Željko Komšić nije legitimni hrvatski član Predsjedništva BiH jer ga Hrvati nisu birali. On je bošnjački član Predsjedništva jer su ga, kao i Šefika Džaferovića, na tu političku dužnost  birali Bošnjaci. Inzko bi to morao znati. Vjerojatno i zna, ali pravi se naivan.

Što se pak legitimnog političkog predstavljanja građana tiče, oni imaju svoje političke predstavnike u zastupničkim domovima FBiH i BIH, Narodnoj skupštini RS te u svih 10 županijskih skupština u FBiH. Čuli smo, dakle, gospodine Inzko, svi su čuli za legitimno predstavljanje građana, jer građani BiH su ujedno i pripadnici triju konstitutivnih naroda.

Visoki predstavnik na odlasku iznio je i bizarnu ocjenu kako bi troentitetska BiH bila unitarna i centralizirana.

“Dragan Čović je jednom rekao kako BiH nikad neće biti centralizirana država, građanska, unitarna. Ali ako bismo imali više entiteta baš tada bi unitarizam bio izuzetno jak baš kao i u RS-u. To bi bila dodatna podjela BiH. Znači treba biti pošten pa reći da je u entitetima unitarizam izuzetno jak.”

Ova izjava ne zaslužuje komentar.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button