Domovina

Karolina V.K. VLADI RH: Kome je isplaćeno više od 200 milijuna kuna (arbitraži s MOL-om)

U kontekstu usvajanja novog proračuna Vlade i ignoriranja ključnih pitanja poput demografije, saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, traži od Vlade RH ključne odgovore. Ovog puta, kako se i na koji način koriste proračunska sredstva u iznosu od čak 200,6 milijuna kuna poreznih obveznika koja su iskorištena za arbitražu sa MOL-om. Kome su sredstva isplaćena? Kojim stručnjacima i odvjetničkim uredima, koji su doveli do gubitka ovog spora, a prijete i daljnji rast troškova i to značajno? Je li se uopće primjereno obradila procjena ishoda ovog postupka?

Zastupničko pitanje:

U ovotjednom izglasanom proračunu RH Vaša Vlada je u potpunosti ignorirala potrebe hrvatskih obitelji i neophodnih demografskih mjera, pod izgovorom da u proračunu nema dovoljno sredstava. Identičan izgovor bio je na činjenicu drastičnog smanjivanja sredstava za zdravstvo, kao i za sve druge segmente, poput plaća hrvatskih policajaca, vojnika i ostalih zaposlenika državne uprave.

Istovremeno svjedočimo nevjerojatnom razbacivanju poreznih sredstava koje ste mi potvrdili svojim odgovorom od 17. studenog 2021., gdje navodite da je:

do 29. listopada 2021. na ime troškova arbitražnih postupaka, koje je RH vodila i vodi protiv MOL-a pred arbitražnim sudištima u Ženevi i Washingtonu, do sada potrošila 200.660.642,77kn.

Uz ovaj astronomski iznos valja napomenuti da će znatni troškovi nastati nakon okončanja postupka pred sudištem u Washingtonu. Možemo konstatirati da su hrvatski građani prevareni prilikom privatizacije INA-e, jer je cijeli postupak vođen na koruptivan način, a sada svjedočimo da hrvatska vlada sredstva poreznih obveznika razbacuje navodnim stručnjacima.

Rezultat rada tih stručnjaka ocijenio je arbitražni sud u Ženevi koji nas je ismijao, njihove argumente odbacio, a Hrvatska je izgubila navedeni spor.

Postavlja se pitanje:

– jesu li ti angažirani stručnjaci dali prethodno mišljenje o izgledu na uspjeh tih postupaka, to jest,

– jesu li dali preporuke koje bi bile korisne za Hrvatsku Državu?

S navedenim iznosom mogli smo financirati dio troškova za mjeru „majka odgajateljica“ na razini cijele Hrvatske, čime bismo ulagali u svoju budućnost.

Kao saborska zastupnica inzistiram i inzistirat ću na transparentnosti i odgovornom ponašanju prema svakoj kuni poreznih sredstava hrvatskih građana. Kako bi se utvrdilo je li bilo pogodovanja pri izboru savjetničkih usluga i je li Hrvatska eventualno plaćala navedene usluge iznad prosjeka, potrebno je u potpunosti rasvijetliti cijeli postupak.

Slijedom navedenog molim odgovorite mi:

1. Popis pravnih stručnjaka, njih 11, kojima je isplaćeno 14.687.136,87kn. Uz ime i prezime te opis angažmana, za svakog od angažiranih stručnjaka navedite točan iznos koji je isplaćen toj osobi (kompletan iznos honorara, poreza i putnih troškova).

2. Nazive odvjetničkih ureda, njih četiri, kojima je isplaćeno 137.234.889,32kn. Uz naziv svakog odvjetničkog ureda, navedite iznos koji je plaćen istome.

Napominjem da podatke koje tražim, nisu i ne mogu predstavljati nikakav tajni podatak, jer honorari i odvjetničke usluge koje plaćaju porezni obveznici moraju biti i jesu javni.

Saborska zastupnica: Karolina Vidović Krišto

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button