Domovina

Kojić o Tomaševićevom ‘fiktivnom proračunu’: Oni ne rješavaju temeljne probleme Grada Zagreba već se bave sami sa sobom

Jedino što su napravili do sada 400 milijuna kuna se zadužili

To su naprosto laži i ja bi preporučio da se već jednom oslobode prošlosti nek se uhvate budućnosti i nek rješavaju probleme“, ističe Slavko Kojić bivši pročelnik za financije grada Zagreba i jedan od najbližih suradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, osvrnuvši se na navode novog zagrebačkog gradonačelnika o ‘fiktivnom proračunu’.

“Oni su jedino što su napravili do sada 400 milijuna kuna se zadužili, što sam ja rekao da će se još jednom do kraja godine toliko zadužiti, najmanje još jednom”, smatra Kojić.

“Oni su ušli u spiralu zla. Oni ne rješavaju temeljne probleme Grada Zagreba. Oni se jednostavno bave sami sa sobom”, zaključio je Kojić.

Tomašević ukinuo uspješnu demografsku mjeru – jer tvrdi da za nju nema novaca

Podsjetimo, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, čelnik ekstremno lijeve Možemo, najavio je u utorak rebalans “fiktivnog i nerealnog” gradskog proračuna, te poručio da su sve uštede koje je uspjela ostvariti nova gradska vlast “otišle na nove financijske kosture iz ormara” koji nisu bili prikazani u proračunu.

“Na dnevnom redu Gradske skupštine 30. rujna bit će rebalans proračuna za 2021. odnosno izmjena proračunskih iznosa u odnosu na fiktivni plan proračuna koji je prošla vladajuća većina donijela za ovu godinu”, kazao je Tomašević na konferenciji za novinare.

“Primjerice, za subvencije ZET-a Grad Zagreb će morati osigurati dodatnih 80 milijuna kuna inače će biti gubitaš i neće se moći prijaviti na EU projekte. Osim toga, u mjesnoj upravi pojavio se dodatni iznosi od 100 milijuna kuna potreban za troškove čišćenja cesta nakon potresa i održavanje cesta. Na stavci domova za starije nedostaje do kraja godine oko 20 milijuna kuna, za mjeru roditelj-odgojitelj, iako su prijave zaustavljene za nove korisnike, 15 milijuna kuna, a stavke za održavanje pruga od 36 milijuna kuna uopće nije bilo u proračunu”, nabrajao je primjere Tomašević.

Podsjetimo također, Trpimir Goluža iz Kluba gradskih zastupnika Mosta nedavno je upozorio da Tomašević mjeru roditelj-odgojitelj ukida jer je Grad Zagreb u financijskim problemima.

“Argumentacija je da bi se napravila cjelovita evaluacija mjere. Nitko ne onemogućuje nikog da radi evaluaciju mjere iako je ta mjera u tijeku. Zašto je do toga došlo – zato što je grad Zagreb u ozbiljnim financijskim problemima koji su toliko ozbiljni da se na prvoj radnoj sjednici Skupštine morala donijeti odluka o kratkoročnom zaduživanju Grada od 400 milijuna kuna. Da se to nije učinilo, zaposlenici Grada ne bi mogli dobiti plaće”, objasnio je Goluža i dodao kako mjera roditelja-odgojitelja košta grad Zagreb oko pola milijarde kuna na godišnjoj razini.

“Zato je ta mjera suspendirana, ona je uspješna, međutim od te mjere mi ne možemo očekivati da će u potpunosti riješiti problem demografije u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj”, naveo je Goluža.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button