Svijet

Kako su Bill Gates i partneri iskoristili svoju moć da kontroliraju globalni odgovor na Covid

Četiri organizacije surađivale su u prošlosti, a tri su imale zajedničku povijest. Najveća i najmoćnija bila je Zaklada Billa i Melinde Gates, jedna od najvećih filantropija na svijetu

Od početka pandemije 2020. Zaklada Gates, Gavi i Wellcome Trust zajednički su donirali više od 1,4 milijarde dolara WHO-u

Četiri zdravstvene organizacije, blisko surađujući, potrošile su gotovo 10 milijardi dolara na odgovor na Covid diljem svijeta. Ali nedostajalo im je nadzora vlada i nisu uspjeli ostvariti vlastite ciljeve, pokazalo je istraživanje POLITICO-a i WELT-a.

Kada je izbio Covid-19, svjetske vlade nisu bile spremne.

Od Amerike do Europe i Azije, skrenuli su s minimiziranja prijetnje na zatvaranje svojih granica u zlosretnim pokušajima da suzbiju širenje virusa koji je ubrzo zahvatio svijet. Najmoćnije nacije gledale su prema unutra. A četiri nevladine globalne zdravstvene organizacije počele su kovati planove za borbu na život ili smrt protiv virusa koji ne poznaje granice.

Ono što je uslijedilo bila je stalna, gotovo neumoljiva promjena vlasti s preplavljenih vlada na skupinu nevladinih organizacija, prema sedmomjesečnom istraživanju novinara POLITICO-a sa sjedištem u SAD-u i Europi i njemačkog lista WELT. Naoružane stručnošću, potpomognute kontaktima na najvišim razinama zapadnih zemalja i osnažene dobrim odnosima s proizvođačima lijekova, četiri organizacije preuzele su uloge koje često igraju vlade – ali bez odgovornosti vlada.

Dok su nacije još uvijek raspravljale o ozbiljnosti pandemije, skupine su identificirale potencijalne proizvođače cjepiva. Identificirali su i ciljane investicije u razvoj testova, tretmana i injekcija.

I iskoristili su svoj utjecaj na Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Sve kako bi pomogli u stvaranju ambicioznog plana distribucije diljem svijeta za širenje tih Covid alata potrebitim nacijama. Iako na kraju neće ispuniti svoja izvorna obećanja.

Četiri organizacije surađivale su u prošlosti, a tri su imale zajedničku povijest. Najveća i najmoćnija bila je Zaklada Billa i Melinde Gates, jedna od najvećih filantropija na svijetu. Zatim je tu bio Gavi, globalna organizacija za cjepiva koju je Gates pomogao osnovati za cijepljenje ljudi u zemljama s niskim prihodima, i Wellcome Trust, britanska istraživačka zaklada s više milijardi dolara donacije koja je radila s Gates Foundationom prethodnih godina. Konačno, tu je bila i Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemiju ili CEPI. CEPI je međunarodna skupina za istraživanje i razvoj cjepiva u čijem su osnivanju 2017. pomogli Gates i Wellcome.

KLJUČNI PODACI

1 Četiri organizacije potrošile su gotovo 10 milijardi dolara na Covid od 2020. Isti iznos kao i vodeća američka agencija zadužena za borbu protiv Covida u inozemstvu.

2 Organizacije su zajedno dale 1,4 milijarde dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Time su pomogle u stvaranju kritične inicijative za distribuciju alata za Covid-19. Taj program nije uspio postići svoja izvorna mjerila.

3 Čelnici organizacija imali su pristup bez presedana najvišim razinama vlada. Potrošili su najmanje 8,3 milijuna dolara za lobiranje kod zakonodavaca i dužnosnika u SAD-u i Europi.

4 Četiri dužnosnika iz SAD-a, EU-a i predstavnika WHO-a rotirali su se kroz ove četiri organizacije kao zaposlenici. Pomagali su im da učvrste svoje političke i financijske veze u Washingtonu i Bruxellesu.

5 Čelnici četiriju organizacija obećali su premostiti jaz u kapitalu. Međutim, tijekom najgorih valova pandemije, zemlje s niskim dohotkom ostale su bez cjepiva koja spašavaju život.

6 Čelnici triju od četiri organizacije tvrdili su da ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva nije bilo potrebno za povećanje zaliha cjepiva. Podsjetimo kako su aktivisti vjerovali da bi to pomoglo u spašavanju života.

Organizacije civilnog društva koje djeluju u siromašnijim zemljama, uključujući Liječnike bez granica, izrazile su nelagodu zbog ideje da bi skupine kojima dominira Zapad, koje čine elitni timovi stručnjaka, pomagale u donošenju odluka o životu i smrti koje utječu na ljude u siromašnijim zemljama. Te su se napetosti samo povećale kada se Zaklada Gates usprotivila naporima da se odreknu prava intelektualnog vlasništva. Taj potez su kritičari vidjeli kao zaštitu interesa farmaceutskih divova u odnosu na ljude koji žive u siromašnijim zemljama.

Bill Gates s britanskim princom Charlesom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u studenom 2021., suosnivali su jednu od najvećih filantropija na svijetu

“Što Billa Gatesa čini kvalificiranim za davanje savjeta i savjetovanje američke vlade o tome gdje bi trebali staviti goleme resurse?” Upitala je Kate Elder, viša savjetnica za politiku cjepiva za kampanju pristupa Liječnicima bez granica.

Međutim, uskoro su vlade u Sjedinjenim Državama i Europi ponudile svoju ključnu potporu četirima skupinama. Organizacije su potrošile najmanje 8,3 milijuna dolara na lobiranje u SAD-u i EU-u, prema analizi objavljenih podataka o lobiranju. Kada su prošlog proljeća čelnici CEPI-ja nastojali napuniti blagajnu grupe, potrošili su 50.000 dolara djelomično za zagovaranje godišnjeg financiranja od 200 milijuna dolara od američke vlade, prema dokumentima i intervjuima s osobljem Capitol Hilla.

Uvertire su uspjele. Dok su napori predsjednika Joea Bidena da dobije dodatnih 5 milijardi dolara financiranja za međunarodni rad administracije u borbi protiv virusa propadali u Kongresu, ipak je uspio ubaciti 500 milijuna dolara za CEPI u svoj prijedlog proračuna – 100 milijuna dolara godišnje za pet godina.

Novac, koji tek treba biti odobren, pomogao bi, za što se većina globalnih zdravstvenih stručnjaka slaže da je važan cilj. Ne samo u humanitarnom smislu, već i u sprječavanju da siromašnije nacije postanu legla za nove varijante. I većina vjeruje da Zaklada Gates i druge grupe zaslužuju pohvale ne samo za svoj rad u spašavanju života, već i za gotovo jedinu igru ​​u gradu koja ima dovoljno mogućnosti za borbu protiv pandemije.

No opsežna politikantska i financijska moć skupina u SAD-u i Europi pomogla im je da usmjere međunarodnu reakciju na najvažniji zdravstveni događaj u prošlom stoljeću u vrijeme kada su vlade bile uhvaćene na golim nogama, prema istrazi.

Istraga, koja se oslanjala na više od četiri intervjua s američkim i europskim dužnosnicima i globalnim zdravstvenim stručnjacima, zacrtala je korak po korak putovanje kroz koje je velik dio međunarodnog odgovora na pandemiju Covida prešao s vlada na privatno nadziranu globalnu skupinu nevladinih stručnjaka. Također je detaljno opisao značajne financijske i političke veze koje su im omogućile postizanje takvog utjecaja na najvišim razinama američke vlade, Europske komisije i WHO-a.

Dužnosnici koji su razgovarali s POLITICO i WELT dolaze s najviših razina vlada u SAD-u i Europi, uključujući zdravstvene agencije. Dopuštena im je anonimnost kako bi iskreno govorili o tome kako su njihove administracije pristupile međunarodnom odgovoru na Covid i koji su se pogrešni koraci dogodili tijekom njihova mandata. Mnogi od njih imali su izravne kontakte s predstavnicima četiri globalne zdravstvene agencije, neki svakodnevno.

POLITICO i WELT pregledali su zapisnike sa sastanaka kao i tisuće stranica financijskih izvještaja i poreznih dokumenata. Otkrili su da su grupe potrošile gotovo 10 milijardi dolara od 2020. godine. Isti iznos kao i vodeća američka agencija zadužena za borbu protiv Covida u inozemstvu. To je jedan od prvih sveobuhvatnih obračuna izdataka globalnih zdravstvenih organizacija za globalnu borbu protiv pandemije.

Sada kritičari postavljaju značajna pitanja o pravednosti i učinkovitosti odgovora grupe na pandemiju – i ozbiljnim ograničenjima povjeravanja odgovora na pandemiju neizabranim, privatno financiranim grupama.

“Mislim da bismo trebali biti duboko zabrinuti”. Rekao je Lawrence Gostin, profesor sa Sveučilišta Georgetown koji se specijalizirao za pravo javnog zdravstva. “Rečeno na vrlo grub način, novac kupuje utjecaj. A ovo je najgora vrsta utjecaja. Ne samo zato što je to novac – iako je to važno, jer novac ne bi trebao diktirati politiku – već i zato što je to povlašteni pristup, iza zatvorenih vrata.”

Gostin je rekao da je takva moć, čak i ako je vođena dobrim namjerama i stručnošću, “antidemokratska. Jer je iznimno netransparentna i neprozirna” te “za sobom ostavlja obične ljude, zajednice i civilno društvo”.

Dok su deseci globalnih zdravstvenih organizacija sudjelovali u svjetskom odgovoru na Covid, istraga POLITICO-a i WELT-a usredotočila se na ove četiri organizacije zbog njihove međusobne povezanosti. I Gavi i CEPI dobili su početna sredstva od Zaklade Bill & Melinda Gates. Zajedno su igrali ključnu ulogu u savjetovanju vlada i WHO-a.

WHO je bio ključan za uspon skupina na vlast. Svi su imali dugogodišnje veze s globalnim zdravstvenim tijelom. Upravni odbori CEPI-ja i Gavija imaju posebno imenovanog predstavnika SZO. Također postoje rotirajuća vrata između zaposlenja u grupama i rada za WHO: bivši zaposlenici WHO-a sada rade u Zakladi Gates i CEPI-ju; neki, poput Chrisa Wolffa, zamjenika direktora za državna partnerstva u Zakladi Gates, zauzimaju važne položaje.

Velik dio utjecaja skupina na WHO proizlazi jednostavno iz novca. Od početka pandemije 2020. Zaklada Gates, Gavi i Wellcome Trust zajednički su donirali više od 1,4 milijarde dolara WHO-u. Znatno veći iznos od većine drugih službenih država članica, uključujući Sjedinjene Države i Europsku komisiju, prema podacima WHO-a.

“Morate zapamtiti da kada imate posla sa Zakladom Gates, to je gotovo kao da imate posla s drugom velikom zemljom u smislu njihovih donacija tim globalnim zdravstvenim organizacijama”, rekao je bivši viši američki zdravstveni dužnosnik.

Blisko surađujući sa WHO-om, četiri skupine imale su središnju ulogu u stvaranju inicijative poznate kao Access to Covid-19 Tools Accelerator, ili ACT-A, koja je bila usmjerena na osiguravanje i isporuku testova, liječenja i doza cjepiva niskim i srednjim -razvijene zemlje diljem svijeta. COVAX — poseban konzorcij kojim upravljaju Gavi, CEPI i UNICEF — stup je cjepiva inicijative ACT-A.

Ali ACT-A je promašio svoje ciljeve isporuke za 2021. na sva tri fronta. Za testiranje, distribuciju cjepiva i tretmane, prema neovisnom pregledu Dalberg Global Development Advisors, savjetodavne tvrtke sa sjedištem u New Yorku.

Dijagnostički tim ACT-A postavio je cilj učiniti 500 milijuna testova dostupnima zemljama s niskim i srednjim dohotkom do sredine 2021. Nabavio je samo 84 milijuna testova do lipnja 2021., samo 16 posto svog cilja, prema izvješću . Terapeutski tim prvotno je postavio cilj pružanja 245 milijuna tretmana zemljama s niskim i srednjim dohotkom do 2021. Kasnije je promijenio cilj na 100 milijuna novih tretmana do kraja 2021. Od lipnja te godine, terapeutski tim je dodijelio samo oko 1,8 milijuna tretmana.

COVAX je postavio cilj isporuke 2 milijarde doza cjepiva do kraja 2021. Do rujna te godine isporučio je samo 319 milijuna doza.

Iako je COVAX značajno ubrzao isporuku doza kasnije tijekom 2021. i 2022., vlade su se borile s pokušajima da ih uvedu u oružje. Od kolovoza 2022. samo je oko 20 posto Afrikanaca bilo cijepljeno — opasno nizak postotak — prema Afričkom CDC-u.

Čelnici skupina kažu da nisu uspjeli ispuniti svoje ciljeve. Uglavnom zato što su bogate zapadne vlade bile spore u jačanju i stavljanju na raspolaganje ogromnih tranši cjepiva i lijekova koji su bili potrebni za zaštitu svijeta. Grupe kažu da su pružile ključni glas za patnje i potrebe siromašnijih nacija, bez kojih bi napredak možda bio daleko sporiji.

“Rečeno na vrlo grub način, novac kupuje utjecaj. A ovo je najgora vrsta utjecaja. Ne samo zato što je to novac […] već i zato što je to povlašteni pristup, iza zatvorenih vrata.”

-Lawrence Gostin, profesor sa Sveučilišta Georgetown koji se specijalizirao za pravo- javnog zdravstva

“Zaklada Gates usredotočila se na potporu globalnom odgovoru koji bi osigurao da zemlje s niskim i srednjim prihodima imaju pristupačan, ravnopravan pristup najboljim dostupnim podacima i alatima za rješavanje krize”, rekao je Mark Suzman, izvršni direktor Zaklade Gates, u izjava. “U nekim smo područjima vidjeli uspjehe. Što se tiče najkritičnijeg pitanja ravnopravnog pristupa cjepivu, svijet u cjelini nije uspio. Iz razloga jer su zemlje s visokim dohotkom u početku monopolizirale dostupnu ponudu.” Zaklada je odbila učiniti Gatesa dostupnim za komentar.

O borbi za isporuku doza cjepiva zemljama s niskim i srednjim prihodima na vrijeme, Seth Berkley, izvršni direktor Gavija, rekao je u intervjuu da je organizacija zapravo ispunila jedan od svojih prvotnih ciljeva distribucije 950 milijuna doza do kraja 2021. zemljama s niskim dohotkom, iako nije ispunio jedno od svojih prvotnih obećanja o distribuciji 2 milijarde doza. (COVAX je isporučio 950 milijuna doza do siječnja 2022.)

“Vrlo je lako sjediti vani i kritizirati ono što radimo. Ono što trebamo učiniti je da budemo pravedno ocijenjeni na temelju radnji koje smo poduzeli u to vrijeme sa znanjem koje smo imali u to vrijeme,” rekao je Berkley.

Glasnogovornik CEPI-ja je to ovako rekao. “Iako postoji mnogo toga što možemo poboljšati, bilo bi netočno pripisivati ​​svu krivnju za neuspjeh globalnog odgovora samim organizacijama koje su učinile više nego itko drugi da pokušaju riješiti problem problemi opskrbe cjepivom i nejednakost.”

“Izazov s kojim smo se suočili bila je potreba da se ispečemo u pristupu cjepivima za siromašne zemlje. Upravo u trenutku kada su tvrtke mogle prodati obećavajući proizvod onome tko ponudi najviše”, rekao je glasnogovornik.

Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trusta, iznio je sličnu opasku. “Sveobuhvatna pripravnost i odgovor na pandemiju zahtijevaju vrstu financiranja i međunarodne suradnje koju samo vlade mogu prikupiti”, rekao je.

Farrar je, međutim, branio partnerstvo ACT-A kao “najbolji mehanizam koji imamo za isporuku alata koji spašavaju živote za Covid-19 diljem svijeta.”

“Prije nego što je uspostavljen ACT-A, nije postojao službeni mehanizam za koordinaciju i ubrzavanje razvoja, proizvodnje i ravnopravnog pristupa intervencijama Covid-19 na globalnoj razini”, rekao je. “Iako ACT-A možda nije savršen… globalni odgovor bio bi lošiji i daleko fragmentiraniji bez njega.”

Istraga POLITICO-a i WELT-a otkrila je, međutim, da je struktura ACT-A smanjila odgovornost. Predstavnici ACT-A postavili su prioritete financiranja i vodili kampanju za donacije. Ali novac – ukupno 23 milijarde dolara – otišao je izravno subjektima uključenim u inicijativu, kao što su Gavi i CEPI. Iako web stranica ACT-A prati koliko je novca prikupljeno, gotovo je nemoguće točno reći kamo je sve otišlo.

Na temelju pojedinačne Covid baze podataka svake organizacije, nije moguće točno odrediti kako su grupe potrošile novac prikupljen putem ACT-A. Također je teško odrediti u podacima o donacijama i ulaganjima organizacije koliko su donirali posebno za programiranje ACT-A. Na primjer, organizacije ne koriste “ACT-A” ili sličnu terminologiju u svojim opisima svojih potpora i ulaganja.

“U teoriji, mislim da je to bila sjajna ideja”, rekla je Gayle Smith. Ona je prošle godine vodila globalni odgovor američkog State Departmenta na Covid-19, misleći na ACT-A. No dovela je u pitanje njegovu odgovornost.

“U praksi… nije postojao niti jedan redatelj”, rekao je Smith. “Tko je glavni šef cijelog ovog poduzeća? U globalnoj kriznoj situaciji kao što je ova, moramo biti u mogućnosti pružiti protumjere svima posvuda što je brže moguće.”

Bruce Aylward, koji koordinira rad ACT-Acceleratora pri WHO-u, rekao je da je ACT-A namjerno uspostavljen s decentraliziranom strukturom kako bi se smanjila birokracija. Rekao je da je svaka agencija bila zadužena za svoje računovodstvo i učvršćivanje ugovora izravno s donatorima.

Smith i drugi koji su blisko uključeni u globalnu borbu protiv Covida kažu da je trebala biti jača ruka.

Kada su doze cjepiva počele pritjecati u COVAX, mnoge siromašne zemlje i pokrajine bile su loše opremljene za rukovanje njima. A tijekom dugih odgoda, mnogi potencijalni korisnici izgubili su vjeru u globalni zdravstveni sustav.

“Mislim da bi, da smo cjepivo imali ranije, pokrivenost bila puno, puno, puno bolja”, rekao je Stephen Bordotsiah, općinski direktor zdravstvenih službi u regiji Bolgatanga u Gani, koja je primila značajne doze od COVAX-a.

Iako je ACT-A većinu svog vremena i resursa posvetio osiguravanju doza, malo je novca otišlo na poboljšanje zdravstvenih sustava na terenu. Od 23 milijarde dolara koje su ACT-A i njegove agencije primatelji — uključujući Gavi i CEPI — prikupili, samo je 2,2 milijarde dolara otišlo na jačanje zdravstvenih sustava, prema vlastitom alatu za praćenje financiranja inicijative SZO.

Aylward je za sve nedostatke ACT-A okrivio “čimbenike koji su bili izvan kontrole akceleratora”, rekao je, uključujući nedostatak državnog financiranja za distribuciju Covid alata zemljama s niskim prihodima. “Svaki političar je tamo ustao i rekao sve prave stvari. Htjeli su učiniti prave stvari,” rekao je Aylward. “Moramo stvoriti poticajno okruženje da im to omogućimo.”

Sada četiri skupine troše milijune dolara kako bi lobirale SAD i EU da prihvate svoje prioritete za sljedeću pandemiju. Od kojih neki uključuju jačanje lokalnih zdravstvenih sustava. Ostale inicijative uključuju ulaganje više novca u istraživanje i razvoj, u nadi da će se stvoriti cjepiva sljedeće generacije i širenje mreža nadzora diljem svijeta.

U međuvremenu, mnogi stručnjaci za globalno zdravlje postavljaju pitanje jesu li skupine sposobne izvesti rigorozne obdukcije potrebne za izgradnju snažnijeg globalnog sustava odgovora za budućnost.

“Nitko zapravo ne poziva te aktere na odgovornost. I oni su ti koji stvarno oblikuju našu sposobnost da odgovorimo na pandemije.”

-Sophie Harman, profesorica međunarodne politike na Sveučilištu Queen Mary u Londonu

“Nitko zapravo ne poziva te aktere na odgovornost”, rekla je Sophie Harman, profesorica međunarodne politike na Sveučilištu Queen Mary u Londonu. “I oni su ti koji stvarno oblikuju našu sposobnost da odgovorimo na pandemije.”

Svaka od četiri organizacije izjavila je da rade barem neke interne refleksije svog rada na Covidu.

CEPI završava procjenu svog rada u proteklih pet godina, uključujući i Covid, i planira je objaviti u cijelosti u rujnu. Predstavnici Zaklade Gates i Wellcome rekli su da su njihove organizacije dovršile interne preglede. Iako nema službene objave tih nalaza na web stranicama grupa. Gavi je također naručio vanjsku tvrtku da provede pregled COVAX-a i planira objaviti svoje nalaze. Nije jasno kada će to izvješće biti javno objavljeno. Grupa je u srijedu na svojoj web stranici objavila opći dokument o lekcijama naučenim od Covida.

Predstavnici ACT-A rekli su da je konzorcij pregledao svoj rad na Covidu nakon objavljivanja Dalbergovog izvješća 2021. Osvrnuo se na svoje preporuke i rekao kako će se poboljšati u dokumentu strateškog planiranja objavljenom na njegovoj web stranici u listopadu 2021. Također se prati da raditi interno, rekao je glasnogovornik ACT-A.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button