GospodarstvoDomovina

Je li prijeti nestašica goriva zbog Vladine uredbe o energentima? Evo i prvih reakcija od INA-e

ZAGREB, 16. listopada 2021. (Hina) – Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da sad kad je osiguran novac za gospodarski oporavak nakon koronakrize, Vlada neće dopustiti da dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata, a ako one budu i dalje eskalirale, na raspolaganju su im i dodatni alati za kalibriranje njihovih cijena.

Super, dragi narode, Vlada RH će sve spasiti i drži pod kontrolom naš Andrej…

Za to vrijeme, na slobodnom tržištu nafte i naftnih derivata subjekti će se nastaviti ponašati u skladu sa vlastitim interesima. A to realno može dovesti do problema (čitaj: nestašica), koje po svom obraćanju od petka 15.10.2021.g., najavljuje INA.

Naime, u svom obraćanju javnosti od petka 15.10.2021.g. INA najavljuje, da će “..INA prodavati svoja premium Class Plus goriva (Eurodiesel Class Plus, Eurosuper 95 Class Plus, Eurosuper 100 Class Plus) do isteka zaliha….”

Ako se ovako ponaša gospodarsko društvo u vlasništvu države, nipošto ne treba sumnjati da će i drugi subjekti u ovom sektoru svoje poteze uskladiti sa svojim interesima, a ne nečijim drugim interesima (u ovom slučaju interesima Andreja Plenkovića). A to konkretno može značiti usmjeravanje plasmana proizvoda tamo gdje nisu ograničeni cijenom, na tržišta gdje mogu ostvariti veću zaradu i korist – jer je sve drugo nelogično i ide na vlastitu štetu – što gospodarski subjekti i njihovi vlasnici ne moraju i neće trpjeti, a ovo su samo naznake gdje i kako to može eskalirati.

nestašica goriva,
Zasada su premium goriva do isteka zaliha, a poslije…tko zna.

Dio INA-ine Facebook objave o predmetnoj uredbi:

Dragi naši vjerni kupci! Nastavno na Uredbu Vlade Republike Hrvatske o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, obavještavamo vas da će INA prodavati svoja premium Class Plus goriva (Eurodiesel Class Plus, Eurosuper 95 Class Plus, Eurosuper 100 Class Plus) do isteka zaliha. Naime, zbog odredbi propisanih Uredbom koje uzrokuju značajan negativan utjecaj na poslovanje kompanije, posebno u odnosu na premium goriva, INA neće biti u mogućnosti kontinuirano opskrbljivati maloprodajna mjesta premium gorivima. Napominjemo kako je opskrba tržišta Ininim standardnim gorivima sigurna (Eurosuper 95, Eurodiesel, Eurodiesel plavi). U međuvremenu, INA nastavlja ispitivati daljnje posljedice na poslovanje i tržište koje Uredba Vlade nosi sa sobom. Pogledajte izjavu operativne direktorice Usluga kupcima i maloprodaje Zdravke Demeter Bubalo na poveznici: https://youtu.be/HAT1HGJLfqw.

Izvori:

-https://www.hina.hr/vijest/10805545

-https://www.hina.hr/vijest/10805958

-https://www.facebook.com/INA.Hrvatska

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button