Svijet

IZDANO UPOZORENJE: Ne cijepite se ovim cjepivom…

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak je izdao upozorenje Amerikancima da umjesto Johnson & Johnsona izaberu jedno od dva druga ovlaštena cjepiva protiv covida-19, zbog rijetkih, ali ponekad smrtnih slučajeva zgrušavanja krvi.

Potez CDC-a slijedio je nakon što je njegov savjetodavni odbor za imunizaciju jednoglasno izglasao preporuku u korist cjepiva Moderne i Pfizer/BioNTech pred cjepivom J&J-a.

Od više od 200 milijuna potpuno cijepljenih ljudi u Sjedinjenim Državama, oko 16 milijuna primilo je J&J-ovo cjepivo, prema podacima CDC-a.

J&J je u priopćenju rekao da je sigurnost i dobrobit onih koji koriste njihovo cjepivo njihov glavni prioritet i raduje se suradnji s CDC-om u sljedećim koracima.

Slučajevi tromboze sa sindromom trombocitopenije (TTS), koji uključuje krvne ugruške praćene niskom razinom trombocita, ranije su prijavljeni u primatelja J&J cjepiva. Najveće stope prijavljivanja su kod žena ispod 50 godina.

CDC je rekao da je stopa takvih incidenata veća nego što se ranije procjenjivalo, i kod žena i kod muškaraca. Agencija je identificirala više od 50 slučajeva TTS-a u SAD-u, oko 3,83 slučaja na milijun primijenjenih doza J&J.

Najmanje devet osoba umrlo je nakon incidenata zgrušavanja krvi u Sjedinjenim Državama, priopćio je CDC.

Članovi povjerenstva također su rekli da je J&J-ovo cjepivo manje učinkovito u prevenciji covida-19 od druga dva odobrena cjepiva.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
priznajem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button