Ljepota i zdravlje

Istraživanje: Pfizerovo cjepivo nije učinkovito kod djece…

Cjepivo protiv koronavirusa koje je izradio Pfizer-BioNTech mnogo je manje učinkovito u prevenciji zaraze kod djece u dobi od 5 do 11 godina nego kod starijih adolescenata ili odraslih, pokazuje veliki skup podataka koje su prikupili zdravstveni dužnosnici u državi New York – što će ostaviti duboke posljedice za ovu djecu i njihove roditelje.

Cjepivo Pfizer jedino je cjepivo protiv koronavirusa odobreno za tu dobnu skupinu u Sjedinjenim Državama. I dalje sprječava teške bolesti kod djece, ali praktički ne nudi zaštitu od infekcije, čak ni u roku od mjesec dana nakon pune imunizacije, pokazuju podatci prikupljeni tijekom porasta omikrona.

Oštar pad učinka cjepiva kod male djece može proizlazi iz činjenice da primaju jednu trećinu doze date starijoj djeci i odraslima, rekli su istraživači i savezni dužnosnici koji su pregledali podatke, piše The New York Times, a prenosi narod.hr.

Nalazi, koji su objavljeni na internetu u ponedjeljak, dolaze nakon rezultata kliničkih ispitivanja koji pokazuju da je cjepivo loše prošlo kod djece u dobi od 2 do 4 godine, koja su primila još manju dozu.

“To je razočaravajuće, ali ne i potpuno iznenađujuće”

Stručnjaci su bili zabrinuti da bi ta vijest dodatno odvratila roditelje koji se kolebaju od imunizacije svoje djece. Druge studije pokazale su da cjepivo nije bilo snažno zaštitno protiv zaraze varijantom omikron ni kod odraslih.

“To je razočaravajuće, ali ne i potpuno iznenađujuće, s obzirom da je ovo cjepivo razvijeno kao odgovor na raniju varijantu”, rekao je Eli Rosenberg, zamjenik ravnatelja za znanost u Ministarstvu zdravlja New Yorka, koji je vodio studiju. “Izgleda vrlo uznemirujuće vidjeti ovaj brzi pad.” Ipak, on i drugi stručnjaci za javno zdravstvo rekli su da preporučuju cjepivo za djecu s obzirom na zaštitu od teških bolesti prikazanu čak i u novom skupu podataka.

Učinkovitost cjepiva protiv hospitalizacije pala je na 73 posto s 85 posto kod starije djece. Kod mlađe djece učinkovitost je pala na 48 posto sa 100 posto. No, budući da je malo djece hospitalizirano, ove procjene imaju velike margine pogreške.

Brojke za zaštitu od infekcije su pouzdanije. Učinkovitost cjepiva protiv infekcije kod starije djece smanjena je na 51 posto sa 66 posto. No kod mlađe djece učinkovitost je naglo pala na samo 12 posto sa 68 posto. Brojke se drastično mijenjaju između 11. i 12. godine. Tijekom tjedna koji je završio 30. siječnja, učinkovitost cjepiva protiv infekcije bila je 67 posto kod 12-godišnjaka, ali samo 11 posto kod 11-godišnje djece.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button