Domovina

Pljušte reakcije na SMS aferu: ‘Svi su potvrdili autentičnost poruka. DORH ništa ne radi! Možda se boje’

Kada i ne bismo govorili o dokazu, ove bi sms poruke bile kvalitetna informacija koju vrijedi provjeriti. Njihov sadržaj upućuje na kriminalnu količinu korupcijske naravi i treba provjeriti je li to neka zloupotreba, primanje ili davanje mita, trgovina utjecajem…

Bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić uhićen je u svibnju 2020. godine i tada mu je oduzet mobitel čiji sadržaj otkriva bogatu korespondenciju s osobama iz samog državnog vrha.

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer kaže da sadržaj Jakupčićeva mobitela zahtijeva poduzimanje provjera, to prije što to nije glas koji je dopro do DORH-a, već nešto što je snimljeno primjenom posebnih dokaznih radnji i što u kaznenom postupku predstavlja dokaz, piše Jutarnji list.

Kada i ne bismo govorili o dokazu, ove bi sms poruke bile kvalitetna informacija koju vrijedi provjeriti.

Njihov sadržaj upućuje na kriminalnu količinu korupcijske naravi i treba provjeriti je li to neka zloupotreba, primanje ili davanje mita, trgovina utjecajem… Nešto od toga bi moglo biti. Ne kažem da jest, ali bi moglo”, kaže.

Na pitanje kakve bi provjere poduzeo, kaže da je “sms poruke iz Jakupčićeva mobitela valjalo temeljito razmotriti i vidjeti je li trebalo naložiti provođenje posebnih dokaznih radnji protiv osoba s kojima je komunicirao i pratiti što će se dalje dogoditi ili je trebalo koristiti takozvane konvencionalne istražne metode”.

Žganjer kaže da je USKOK na temelju sadržaja poruka iz mobitela bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih šuma mogao sucu istrage dostaviti prijedlog da odobri posebne dokazne mjere (dakle prisluškivanje telefona i presretanje poruka) u odnosu na glasnogovornika Vlade, glavnog tajnika HDZ-a, ministre…

U dvije godine je bilo dovoljno vremena da se nešto poduzme

“USKOK je to mogao obrazložiti razlozima koji proizlaze iz prethodno poduzetih posebnih dokaznih radnji u predmetu Vjetroelektrane”, rekao je Žganjer uz napomenu da su mjere koje bi se poduzele trebale proizlaziti iz analize postojećeg materijala i plana istraživanja koje bi dovelo do ozbiljnog rezultata ili bi otklonilo sumnje u korupciju u državnom vrhu.

Žganjer tvrdi da je u dvije godine bilo dovoljno vremena da se nešto poduzme. “No kako su posrijedi osobe iz vrha gospodarskog i političkog života, jasno je da takav postupak ima i političke implikacije i provjerama bi se doveo u pitanje integritet i vjerodostojnost aktualne Vlade.

To je uvijek moguće, ali ako postoje valjani razlozi za poduzimanje mjera i valjane činjenice, onda USKOK kao tijelo koje postoji da bi se borio protiv korupcije na najvišim državnim razinama, što mu je zapisano u temelje kada se osnovao, to ne bi smjela biti nikakva zapreka. Njima ne bi trebalo biti bitno radi li se o Marku ili Janku i na kojoj su funkciji”, ističe bivši ravnatelj USKOK-a.

Žganjer primjećuje da su svi akteri iz Jakupčićeva mobitela, od glasnogovornika Vlade preko šefa kabineta premijera do ministara potvrdili autentičnost poruka, a iz njihovih se izjava ne može iščitati da su do sada o tome dali detaljne iskaze policiji ili USKOK-u.

Zašto USKOK šuti?

“Međutim, sve izjave i sva objašnjenja koja su dali medijima DORH treba evidentirati i razmotriti, ali to što govore ni u kojem slučaju nije sveto pismo niti su apsolutne istine”, rekao je Žganjer kojega čudi što USKOK na novinarske upite odgovara da ne može ništa reći.

“U ovakvom slučaju DORH bi inače odgovorilo da poduzimaju određene radnje kako bi utvrdili stvarno stanje stvari. Možda se boje da bi, ako bi rekli da provjeravaju predstavnike najviše vlasti, ugrozili autoritet i vjerodostojnost Vlade i doveli je pod sumnju”, kaže Žganjer.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
direktno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button